Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sven Eriksson besviken på flytten av påskdagens tävlingar

Foto: TR BILD
ST:s sportchef Robert Karlsson och Dalatravets chef Sven Eriksson. Foto: TR BILD

– Man blir oerhört besviken på förbundet.
Så säger Dalatravets chef Sven Eriksson efter att Rommes STL-dag i påsk inte stannade i Dalarna på Rättvik utan flyttades till Solvalla.

Publicerad:

Beskedet kom vid lunchtid under torsdagen: Påskdagens STL-tävlingar med V75-spel kommer att arrangeras på Solvalla. Upprinnelsen är det kvarkautbrott på Rommes stallbacke. När beslutet fattades att flytta tävlingarna stod det inte klart var tävlingarna skulle hållas.

Sven Eriksson, travbanechef på Romme och Rättvik, hade hoppats att tävlingarna blivit kvar i hans region och därmed flyttats till Rättvik. Till Sveriges Radio berättar han om situationen.

– Vi såg inga problem utan skulle ha fått till en väldigt bra tävlingsdag på påskdagen om vi fått tillåtelse att flytta den hit (till Rättvik, reds. anm.), sade han.

“Får gilla läget”

Han gillar inte beslutet att Solvalla fick ta över tävlingarna.

– Man blir oerhört besviken på förbundet, men ST bestämmer och vi får gilla läget.

FAKTA

Banorna som ligger närmast Romme

  • Rättvik: 7 mil
  • Gävle: 12 mil
  • Bollnäs: 14 mil
  • Eskilstuna: 18 mil
  • Örebro: 18 mil
  • Solvalla: 20 mil

Robert Karlsson är sportchef på Svensk Travsport.

– När det här uppstod behövde vi hitta en annan bana och det är en väldigt speciell helg med påsk. Vi fick ett antal banor som var intresserade och därefter bedömde vi den totala bilden, det vi tror blir det tryggaste alternativet och det är flera saker såsom väder, banunderlag och kapacitet, säger han.

Viktig faktor i flytten

Samtliga närliggande banor är i ett geografiskt riskområde avseende nollgenomgångar då vårvärmen hittills inte anlänt.

– Ja, exakt, det har funnits med i diskussionen, var det kan finnas störst risk för sådant. Vi tror att det är minst risk för det när vi väljer Solvalla.

Foto: TR BILD
Rättvik i början av 00-talet. Foto: TR BILD

När han får höra Svens kritik poängterar han att det inte handlar om att Rättvik inte är bra nog.

– Sammantaget ansåg vi att Solvalla är det tryggaste alternativet utan att för den sakens skull dissa Rättvik som har många duktiga människor på sin bana. Solvalla är för det första en året runt-bana som har bättre tekniska förutsättningar, en annan robusthet och är vana att tävla. Det handlar om att lyfta Solvallas plus, inte andra banors minus.

Saknar positioneringssystem

Sommarbanan Rättvik saknar dock en sak som blivit populär med tiden – nämligen positioneringssystemet för tittarna.

– Jag ska inte säga att den faktorn vägde in för beslutet, det var inte avgörande men det är ingen fördel.

Dagen är viktig ur ett spelmässigt perspektiv då V75 erbjuder en jättepott men sportchefen menar att den spelmässiga faktorn inte tog större plats än den sportsliga.

– Vi vägde givetvis båda faktorerna. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.