Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Blågul VM-skräll på Yonkers: "Helt underbart"

Yonkers International Trot, VM-loppet, bjöd på dramatik från början till slut. Och när krutröken lagt sig stod Marcus Melanders Cruzado Dela Noche som segrare. 
– Den absolut största segern för mig som tränare, hittills, säger Melander till Travronden efteråt.

Publicerad:
Foto: Thomas Blomqvist/TR MEDIA
Målfotot visade att utvändige Cruzado Dela Noche satte nosen före invändige Lionel med Göran Antonsen. Foto: Thomas Blomqvist/TR MEDIA

En miljon dollar fanns i den samlade prispotten när några av världens bästa hästar gjorde upp på 800-meters banan Yonkers Raceway under lördagskvällen svensk tid. Storloppet bjöd på dramatik direkt med en tuff spetsstrid mellan favoriten Ringostarr Treb och Pastore Bob, som dessvärre båda gick förlorande ur. Ringostarr Treb såg ut att gå mot ledningen när han tappade travet och Pastore Bob galopperade bort sig i samma veva. 

Det öppnade upp för Ariana G som satt i ledningen efter 400 meter. Efter ett ledarbyte med Arazi Boko släppte sedan Yannick Gingras initiativet till Marion Maruader som gled till ledningen med Scott Zeron i sulkyn. Det ledde i sin tur till att Lionel och Göran Antonsen fick syna dödens, med Cruzado Dela Noche bakom sig. 

Zeron fick bestämma en bit och många trodde nog att Marion Marauder skulle hålla undan efter sin bekväma resa. Men Lionel, som tävlade för Norge,  och Cruzado Dela Noche, Sverige, ville annat. I utgången av sista långsidan sände Brian Sears till attack i tredjespår med Cruzado Dela Noche och samtidigt började Lionel koppla greppet på ledaren.

In på upploppet var Marion Marauder var slagen och Lionel fick en liten lucka. Men med en stark avslutning närmade sig Cruzado Dela Noche sig steg för steg sista biten och precis på mållinjen satte sexåringen nosen först. Segern för Cruzado Dela Noche, tränaren Marcus Melander, kusken Brian Sears och ägarna Stall Courant var ett faktum. Tiden i mål var 1.11,9a/2011 meter och förstapriset låg på runt 4,4 miljoner kronor för Muscle Massive-sonen.
– Helt underbart. Den absolut största segern för mig som tränare, hittills, jublar Marcus Melander.
– Men det är verkligen inte bara min förtjänst det här, långt därifrån. Jag har ju bara haft Cruzado i träning i ett par månader. Och både under den tiden, och innan dess, så är ju hela den här hästens karriär ett enda stort lagarbete, mellan en massa duktiga människor, säger han till Travrondens utsände.

Anders Ström, ägare, var lika begeistrad efteråt:
– Fantastiskt. Nu har jag vunnit två av mina fem drömlopp, Prix d´Amerique (2006, med Gigant Neo) och så VM-loppet här. Efter detta, så det bara Hambletonian, Elitloppet och svenska Derbyt kvar, skrattar han.

Kusken Brian Sears:
– Det var första gången jag körde den här hästen. Men Anders (Ström, ägaren) hade skickat mig några videoklipp på honom, och berättat en del.
– Och alla goda ord stämde verkligen. Hästen bara fortsatte att gå och gå, hela vägen in i mål.

Lionel stod för en femstjärnig insats från dödens. Up and Quick spurtade piggt mellan hästar på upploppet och tog hand om tredjeplatsen före Ariana G. Marion Marauder fick nöja sig med en femteplats före Will Take Charge och Slide So Easy. Ringostarr Treb och Pastore Bob fullföljde loppet men var aldrig med i matchen på allvar.

Världsrekordhästen föll

I Harry Harvey Invitational Trot med 250.000 dollar i samlad prissumma segrade Warrawee Roo (e. Majestic Son) med Daniel Dube i sulkyn. Ekipaget satt i andra par utvändigt med världsrekordhästen Homicide Hunter i rygg, men denne kunde inte hänga på när Warrawee Roo gick till attack på sista långsidan. Segern blev enkel till slut för Warrawee Roo som vann före Top Flight Angel och spetshästen Gruden. 

Åke Svanstedts Yes Mickey fullföljde godkänt som femma efter att ha travat hela vägen i dödens med Jason Bartlett i sulkyn. Favoriten Homicide Hunter som saknade det rätta trycket fick nöja sig med en sjätteplats, medan Anette Lorentzons andrahandsfavorit Guardian Angel Ås galopperade bort sig tidigt. 

Mer från VM-loppet kommer under söndagen.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.