Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Inför V75: "Känns som att han kommer att göra sitt livs lopp"

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Axevallatränaren Rickard Svanstedt kör för en plats i Elitloppet i Gävle V75.
Baron Gift är hästen han tagit ända till gulddivisionen och på lördag kan det vara dags för det stora klivet.
– Det känns som att han kommer att göra sitt livs lopp!

Av: Kanal 75
Publicerad:

Gävletravet bjuder på en riktigt fin travmeny på lördag med en jackpott på minst 65 miljoner kronor i sjurättspotten på V75 och loppet ”Vägen till Elitloppet” som den sjätte avdelningen på det stora spelet.

Ett finallopp i gulddivisionen där vinnaren erbjuds en plats i Elitloppet på Solvalla. 1609 meter är distansen och Rickard Svanstedt vill att det blir lördag så snabbt som möjligt. Formkurvan pekar rakt uppåt på sjuårige Baron Gift (V75-6). För tre veckor sedan var stallets stjärna ute i ett lopp för den högsta klassen i Rättvik och Jorma Kontio ersatte avstängde Svanstedt i sulkyn. Daniel Redéns Canari Match var farthållare och Stefan Melanders Milligan’s School hamnade utvändigt ledaren. När Kontio lyfte ut Baron Gift halvvarvet från mål var det inget snack om vart segern skulle gå.

“Kontio lite av en idol”

– Det var riktigt kul. Hästen hade känts så otroligt fin i träningen och före loppet hade jag stuckit ut hakan och lovat en hel del. Men hästen visade att han var riktigt bra! Kontio är lite av en idol och det var jättekul att han kunde köra. Jag sade faktiskt till Jorma att han riktigt skulle få visa upp Baron Gift den kvällen, och så blev det, säger Rickard Svanstedt.

Konkurrensen är mördande och Baron Gift fick ingen inbjudan till Elitloppet efter loppet i Rättvik. Det blev i stället Gävletravets sportchef Mathias Gustafsson som gav Svanstedt chansen.

Bjöds in till Gävle

– Han ringde och bjöd in oss till det här uttagningsloppet och det lät bra. Vi hann gå igenom hästen, och det blir åtta dagar emellan en eventuell start på Solvalla. Täta starter funkar Baron Gift väldigt bra med. Ifall vi kommer vidare är det optimalt!

Om jätterookien Baron Gift har i Elitloppet att göra vill säga. Rickard Svanstedt fick hästen i träning hösten 2016 och förra året blev det segrar både i silverdivisionen och gulddivisionen i V75.

– Han har haft en del problem under åren men nu är han faktiskt fräschare och mera hållbar än någonsin. Det är absolut ingen ömtålig häst i dag utan han tål att både träna och tävla hårt. Jag hade väl inte väntat mig någon inbjudan efter Rättvik då jag har en häst som kommer lite underifrån så att säga men det här blev bra det också. För till Elitloppet vill vi.

“Billie är en världsartist”

Rickard Svanstedt är medveten om att publiken vill se bevis på att det senaste loppet inte var någon engångsföreteelse. Att Baron Gift klivit upp i eliten på allvar.

– Det ska vi försöka visa på lördag. Han har ju gjort allt och lite till för mig den här och är dessutom en snäll och väldigt trevlig häst. Det blir tufft på lördag så klart och vi får se om vi kan rå på de här hästarna. Billie de Montfort är en världsartist exempelvis och det blir väl i princip att köra allt vad som går hela vägen skulle jag tro.

• Ni har tredjespåret bakom bilen. Hur resonerar du?

– Han är ganska snabb. Men han är uppe i eliten nu och det är väl därför han inte ser så snabb ut längre. De andra kan också liksom. Men jag får prova allt vad som går när bilen lämnar. Han har haft nästan samma utrustning sedan han var tre år. Vi har bytt vagn, han går i en vanlig vagn numera. Annars är det barfota runt om som vanligt och helstängt huvudlag.

• Och Baron Gift är i sitt livs form som det låter?

– Vi anmälde till några större lopp förra året utan att komma med, men i år är han lite bättre, lite starkare och lite mera hållbar. Så jag tror faktiskt att han kommer att växa in i eliten och vara med i några större lopp i år.

Vill ha skitbana om han kvalar in

• Elitloppet – alla kan inte vinna världens största sprinterlopp… men ”det är roligt att vara med”…

– Haha. Så är det ju. Men han är ju fruktansvärt bra på tungt. Så skulle det bli riktigt dålig bana den söndagen tror jag faktiskt att vi skulle kunna komma in i matchen och kunna vinna. På en hypersnabb bana kanske han kan få med sig fina pengar. En dröm.

• Mats E Djuse kör stallets Argbiggan i V75-2, ett försök i Diamantstoet. Hon avslutade bra senast efter ett smyglopp. Chansen?

– Jag tycker att även hon känns bättre än någonsin. Loppet hon gjorde senast är ett av de bättre hon svarat för. Nu fungerar hon barfota runt om och det är många plus på henne. Det är ett ungdomslopp och där har vi en lite fördel med en så rutinerad kusk som Mats E Djuse, en kusktopp i Sverige som kör ungdomslopp. Det är ett tufft lopp och det måste stämma under vägen…men hon är bra nog att vara med och slåss. 

MIKAEL WIKNER/KANAL 75

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Kanal 75

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.