Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Leif Witasp om Jacoby Keeper och livet efter hjärnblödningen

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Leif Witasp i Stall Mamsens färger. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Leif Witasp kunde inte fira sin 70-årsdag i mars.
Som om det inte räckte med pandemin var han nyligen utskriven från sjukhuset efter en hjärnblödning.
Nu är han ettrigt på benen – men inte i sulkyn när Jacoby Keeper startar i Kungapokalens final.
– Det är för jäkla roligt att se honom från sidan också, säger han glatt.

Publicerad:

Den 23 januari 2021 var senaste gången Leif Witasp körde travlopp, vilket också kunde ha varit hans sista. 70-åringen, som varit travet trogen under hela livet och vunnit över 2 000 segrar såväl som tränare och kusk, råkade ut för en hjärnblödning några dagar senare.

– Jag satt och körde bil när det hände och det var kanske tur på sätt och vis. Jag körde i diket, men var nära sjukhuset när det hände så jag kom in ganska snabbt och det var bra, säger han.

• Hur mår du tre månader efter händelsen?

– Väldigt bra med tanke på omständigheterna. Balanssinnet är lite rubbat och jag kan inte läsa, men som helhet måste jag säga att det är bra. Man finner sig i det mesta, det vore nog konstigt annars.

• Vad gör du om dagarna?

– Är i vägen och tjatar på tjejerna! Nej, men det mesta i stort sett. Dagarna går. Om någon vecka ska jag på en stor undersökning och då får jag väl reda på mer hur kroppen mår.

Han har inte kört en häst i träning sedan i januari och funderar inte så mycket över att köra lopp än.

– Det får ge sig. Kan jag vara med och träna häst får jag vara nöjd, jag måste bygga på mig lite. När man hamnar i ett sådant här läge blir det att tiden får ha sin gång, men visst saknar man det.

Någon tanke på att sluta som tränare – pensionsåldern är som bekant uppnådd med råge – är inte på agendan trots hälsobekymmer. Snarare tvärtom även om träningslistan inte är lika omfattande längre.

– När man kommit upp i den här åldern har väl kroppen gjort sitt normalt sett, men jag måste säga att jag känner mig fräsch och har motivationen uppe. Mår man så bra som jag gör så… Jag har haft ett stort stall i alla tider, men dragit ned lite för att sedan gå upp i antal och nu ned igen. Det här är väl helt okej, 15-20 hästar är en bra och acceptabel nivå.

I fjol körde han in en mängd högintressanta hästar åt Sagari, men samarbetet har avslutats.

– En rolig grej att vara med på samtidigt som man var lite halvt ”bakrädd” när det kom så många hästar i träning från en och samma ägare. Efterhand växte det dock fram att det inte skulle hålla riktigt, de låg på lite för mycket.

FAKTA

Leif Witasp

ÅLDER: 70.

BOR: Rättvik.

ÄTER: All slags mat, husmanskost.

DRICKER: Det mesta!

LYSSNAR PÅ: Radio.

BÄSTA TRAVMINNE: Min 1 000:e seger med Moral. Han vägrade vinna förutom den dagen. En rolig grej!

Ett samarbete som burit frukt och pågått i snart 20 år är det med Stall Mamsen, Anette Karlström och Mats Eriksson. Mest känd är trippelmiljonären Cool Keeper. Upplägget är dock lite speciellt.

– Vi kör jobben i lag och jag lägger upp planeringen, men det dagliga tar Anette och Mats hand om.

Den nya stjärnan heter Jacoby Keeper som efter en strulig inledning har utvecklats enormt som fyraåring.

– Fartfylld, men oslipad till en början och det var först efter att han kastrerades, våren 2020, som han blev bra. Visst trodde jag att han skulle bli bra om polletten trillade ned, men det är helt otroligt vilken skillnad det blivit på honom. Utvecklingen har varit konstant. Han har funnit harmonin och tar träningen på rätt sätt. I vintras när jag körde honom i något lopp kände jag att det var lite utöver det vanliga.

FAKTA

WITASPS STÖRSTA SEGRAR:

1989: Svenskt Travoaks – Pershinette. 

1990: Svenskt Travoaks – Pink Lady.

1991: Europaderbyt – Market Leader.

1997: Graf Kalmann – Carl Otto.

1997: Preis der Besten – Carl Otto.

2004: Europeiskt Treåringschampionat – Turbo Sund.

2005: Ulf Thoresens Minneslöp – Staro Yzerman.

2006: Norskt Stoderby Kallblod – Engesve Bella.

När Leif inte själv kunde, eller kan, köra loppen har en annan rutinerad person tagit över som kusk: Torbjörn Jansson.

– Jag och Mats diskuterade det där lite, vi ville ha en äldre, rutinerad kusk och Jansson har kört honom tidigare. Med tanke på att han varit lite oslipad vill vi undvika överpacade styrningar, en lugn och trygg person passar honom bra!

• Hur är det att se honom från sidan?

– För jäkla roligt och skönt det också!

Leif Witasp som bland annat vunnit Oaks två gånger – 1989 och 1990 – samt Europaderbyt 1991 med Market Leader tog sin senaste riktigt stora seger i Norskt Stoderby för kallblod 2006.

– Det är svårt att säga hur mycket man suktat efter en riktigt fin krans igen, men vi får se om vi kan ta en med Jacoby Keeper. Innerst inne har man förstås förhoppningar, men jag kan inte sticka ut hakan och tro att han ska vinna Kungapokalen. Det är väldigt bra hästar med och i första hand får vi sträcka oss till en hygglig slant. 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.