Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Möten som gör skillnad

I Eskilstuna möter hästar människor med funktionsvariationer. Ett möte som gör all skillnad i världen.

Publicerad:

En gång var 14:e dag får Sundbyholmstravets stallbacke besök av personer med funktionsvariationer. Sedan handlar det mesta om glädje. 

Tillsammans med Malin Fagré på banans travskola får gruppen träffa, pyssla om och köra hästar. Hon berättar att samspelet med hästarna bidrar till känslan av att känna sig behövd och att besöken är viktig aktivitet som får deltagarnas vardag.
– Det är både barn, ungdomar och vuxna med lite olika diagnoser. Några kan gå och några har rullstol. De blir glada av att komma hit och känner ett lugn när de träffar hästarna. Men det största är att det verkligen händer något, att de har något att åka till, säger Malin Fagré.
– De vill känna sig behövda och sedda. De vill känna sig som en i mängden och ha en aktivitet som alla andra barn och ungdomar har.

"Då blir det lättare att känna igen hästarna"

I dagsläget är det svårt och dyrt för banan att få regelbunden personal och drömmen är att lösa både det problemet och dessutom öppna upp travskolan för gruppen varje vecka.
– Jag är ju själv här, så varje gång det är dags får jag ringa in personal och det är svårt att få in samma personal varje vecka.

Om bitarna faller på plats skulle det göra stor skillnad.
– Det blir en trygghet att veta vem man kommer att möta nästa gång, speciellt är det viktig för personer med särskilda behov. Att komma varannan vecka gör att det blir lite långt mellan gångerna. Skulle det bli varje vecka är det lättare att känna igen hästarna och att komma ihåg alla momenten. Förutom personalkostnader behövs en stabil nordsvensk häst, anpassade sadlar och mindre ombyggnationer för att underlätta verksamheten.

"Vem vill behöva välja?"

Om några månader kommer samarbetet med föreningar och kommuner att utökas och då vill Sundbyholm kunna bjuda på en fantastisk upplevelse. I dagsläget finns det bland annat trösklar in till selkammaren och rummet för skyddsutrustning.
– Vi har heller inga sadlar som skulle passa om någon skulle vilja testa att sitta på ryggen i stället för i vagnen och drömmen vore en nordsvensk så även de lite större barnen skulle känna att de också är välkomna att rida hos oss. För vem vill behöva välja mellan ridning och körning? Det vore ju toppen ifall möjligheterna att både rida och köra finns på samma ställe.

Malin Fagré vet att deras verksamhet gör skillnad. Ibland behövs inte ord för att bekräfta det.
– Som ett exempel finns det en kille som inte kan prata speciellt mycket. I stället ser man på honom hur han skiner upp när han kommer hit, han blir glad. När han kommer tycker han att det är jättekul och han springer fram till hästen och klappar den det första han gör. Och han har alltid med sig morötter. Han uppskattar stunden i stallet.
– Dels handlar det om att göra något roligt, dels kontakten med djur överlag. Man mår bra i själen av det, och man mår bra av att umgås.

På andra sidan trösklar, pengar och utrustning hoppas Malin Fagré förverkliga sin dröm:
– Förändra deras liv för alltid.

FAKTA

ATG Drömfond: Så röstar du

Var med och rösta fram till den 14 april. Två finalister får 25 000 kronor och en finalist får 100 000 kronor till sin verksamhet. Din röst är med och avgör!

Du kan rösta en gång per dag och projekt. Röstningen startar måndagen den 25 mars och du röstar på dromfond.se där du även kan sen en film om varje finalist. Folkets röster utgör sedan 50 procent av resultatet, övriga 50 står en jury för.

I juryn sitter Erik Adielsson, travkusk, Joakim Svensson, chefredaktör Travronden, Peter Forsberg, ambassadör ATG Drömfond och Maria Guggenberger, hållbarhetschef ATG.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.