Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Svar på 'Ett dråpslag mot en klassisk sport"

Foto: ELINA BJÖRKLUND/SVENSK GALOPP
Ett steg i ATG:s arbete med hästvälfärd är att inte erbjuda spel på hinderlopp med anledning av den höga olycksrisken, skriver ATG:s Victoria Orrsveden. Foto: ELINA BJÖRKLUND/SVENSK GALOPP

Hej Lars. Du har synpunkter på och ifrågasätter ATG:s beslut att från och med 2024 inte längre erbjuda spel till och därmed inte heller visa hinderlopp i våra kanaler. Jag har stor förståelse för att aktiva inom sporten blir upprörda och besvikna över vårt beslut.

Av: Victoria Orrsveden
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Men vår samlade bedömning är att den högre risken för allvarliga olyckor inom hindersporten inte stämmer överens med vår syn på hästvälfärd. I sammanhanget vill jag också förtydliga att beslut om vilka spel vi ska erbjuda våra kunder inte är en ägarfråga, utan det beslutas av ATG:s ledning.

Vill också passa på att resonera lite kring varför hästvälfärd är en avgörande framtidsfråga för all hästsport och därmed också för ATG. ATG:s uppdrag är att leverera så mycket ekonomiskt överskott som möjligt till våra ägare; den svenska trav- och galoppsporten. Dessa ekonomiska resurser hos hästsportförbunden ger inte bara prispengar till utövarna. Det ger också en stabil grund för det enormt viktiga arbetet med hästvälfärd.

Vi skriver 2024 och det har aldrig diskuterats så mycket kring hästvälfärd inom hästsporten som det görs nu. Både i Sverige och internationellt är det man kallar social license to operate enkelt förklarat samhällets acceptans, helt avgörande för hästsportens och därmed även ATG:s framtida existens. Traditioner kring hästhantering som förr var accepterat av samhället ifrågasätts i dag i allt större utsträckning. Vi kan alltså inte hänvisa till traditioner eller historia och tro att samhället ska acceptera det argumentet rakt av. Vi behöver vara tvärtom öppna och hänga med i samhällsutvecklingen.

Något annat som är viktigt är att hålla isär våra olika roller.

Det är respektive hästsportförbund som ansvarar för hästvälfärden i praktiken. För ATG handlar det om att stötta arbetet och lyssna på våra kunder. Våra undersökningar visar gång på gång att hästvälfärd är den viktigaste hållbarhetsfrågan för ATG:s kunder. Vårt spelutbud utvärderas regelbundet och i det arbetet är hästvälfärd en viktig del.

Ett steg på den vägen är vårt beslut att inte erbjuda spel på hinderlopp med anledning av den höga olycksrisken. Det betyder dock inte att vi nu lutar oss tillbaka. Från ATG:s sida är det viktigt att fortsatt ha en röst på den internationella spelplanen och göra det vi kan för att påverka hästvälfärden i rätt riktning - så att vi alla ska kunna njuta av att se dessa fantastiska hästatleter tävla även i framtiden.

– VICTORIA ORRSVEDEN, ANSVARIG FÖR HÄSTVÄLFÄRD PÅ ATG

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Victoria Orrsveden

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.