Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Tre önskningar från ATG under 2022"

Foto:  TR BILD
Foto: TR BILD
Av: Stefan Qvickström
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

2020 och 2021 var åren som gjorde ATG mer framgångsrikt än någon någonsin räknat med. En av förändringarna och effekterna efter detta är att det inte längre går att spela i spelluckor under tävlingsdagar på travbanorna. Jag tycker denna förändring borde leda till en ännu större grad av digitalisering från ATG:s och Svensk Travsports sida. 

Jag har här tre önskningar på digitalisering under 2022 som jag gärna ser blir verklighet. Tänk gärna på att en “läsarstorm” kan vara cirka tio mejl till rätt person, så önskar du också förändring kontakta gärna rätt person på ATG eller Svensk Travsport med dessa (eller andra) önskemål! 
 

  1. Förr gick det att spela V3 på plats på banorna avdelning för ­avdelning och hitta vinnarna via värmningar och provstarter mellan loppen. Men i och med att totoluckorna försvunnit går inte det längre. Jag har aldrig förstått varför någon över huvud taget betalar det extrema ­premiumpriset 10 kronor per rad för V3 när man inte är på banan, men det finns mycket man inte förstår. Men nu när man inte alls kan spela på ­banorna längre önskar jag att ATG kunde förklara detta pris och ­spelform? Ännu roligare, och min önskan, vore att man kan spela på ­sättet beskrivet ovan på V3 men online! 
     
  2. I dag finns ett ganska orättvist, inte alls transparent, tillvägagångssätt för data via en API-tjänst hos ATG. Där kan man få information om tider, ålder, odds, etcetera från tidigare lopp om alla hästar (som är registrerade i Sverige). Mitt förslag är att fortsätta med betaltjänsten och SLA:er (­Service Level Agreements, avtal som definierar exempelvis hur långa tider ett system eller tjänst ska vara tillgängligt live) etcetera som redan finns med idag. Mitt förslag är att man också sätter upp en fördröjd tjänst, ­exempelvis med 15 minuters fördröjning, och ger fri tillgång till denna databas. På så sätt skulle många fler kunna skapa alla möjliga typer av kringtjänster kring både spelet och sporten som jag personligen tror bara skulle gynna ATG och Svensk Travsport. I värsta fall så får man väl skriva ett avtal där det tydligt framgår att främja andra bolag med data samlat och sammanställt från denna tjänst inte är tillåtet eller något liknande. Min önskan är alltså att ATG (eller Svensk Travsport) skapar en öppen API-tjänst där man kan få information om ekipagen, tidigare lopp och odds, etcetera! 
     
  3. En sista stilla önskan är transparens vid avbrott som exempelvis ­innan inlämningsstopp på nyårsafton. ATG får gärna berätta vad som hände och vad som görs för att det inte ska hända igen, det vore väl ”schysst”, eller?
     
ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Stefan Qvickström

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.