Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Därför skänker Travronden annonsutrymme till UNHCR"

Foto: TR BILD
Travrondens etta den här veckan. Foto: TR BILD

Europa befinner sig i krig.
Ukrainska medborgare flyr för sina liv medan deras land – en demokrati alldeles i vår närhet – är under väpnad attack.
I dag finns goda skäl att visa empati och solidaritet med de som drabbas.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är som att slungas tillbaka i tiden eller rakt in i en surrealistisk film.

På bilder som kablas ut från Kiev ringlar köerna på motorvägen långa. I sociala medier sprids filmer på snyftande, gråtande och hulkande barn. Nyheterna fylls med rapporter om bomber, marktrupper och stridsfordons frammarsch. Familjer evakuerar barn från Dnipro och män återvänder till Boryspil för att gripa till vapen.

Allt detta utspelar sig på andra sidan Polen, i Ukraina, som självständigförklarade sig för nästan exakt trettio år sedan (1991). En demokratisk stat som Rysslands president Vladimir Putin nu verkar ha bestämt sig för att ”invadera och förstöra”, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Det är en av de mörkaste dagarna för Europa sedan andra världskriget, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell nyligen på BBC.

Idrottsrörelsen står inte oberörd. Sverige drar sig ur bandy-VM. IOK fördömer Ryssland för brott mot olympiska vapenvilan. Det bojkottas tävlingar och matcher på löpande band. Bara Fifa verkar stå över repressalier. Den svenska travsporten har ”inga direkta samarbeten eller utbyten med Ryssland”, enligt Svensk Travsports vd Maria Croon, och en dag som denna ska vi vara tacksamma för att vi inte är lika insyltade i oligarkernas tysta imperium som den europeiska toppfotbollen.

På Travronden värnar vi sedan urminnes tider om demokratiska värden såsom yttrandefrihet och fria val. Alla människors lika rätt, och fred i omvärlden. Genom att färga vårt omslag i traditionstyngda blågula färger vill vi i dag uppmärksamma ett demokratiskt folk som är på flykt efter att ha drabbats av orättmätigt våld och förödelse från en krigsherre och diktatur.

Världen är på väg att samla sig medan den ryska desinformationen om “specialoperation” mot “nynazism och knarkare” rullas upp för öppen ridå.

Den närmaste tiden kommer du att se annonser som du kanske inte är van vid i tidningen och på våra sajter. Det handlar om UNHCR (FN:s flyktingorgan), en solidarisk och pålitlig organisation, som verkar för dem vars liv slås i spillror i just denna stund.

Krig är en skoningslös handling. Outsägligt många drabbas, de allra flesta oskyldiga dör i tystnad. Några träffas av kulor och granatsplitter, andra slås omkull av prischocker och förlorad inkomst. För oss, som sitter på andra sidan Östersjön, lär det just i dag handla om ökade energikostnader, skenander bränslepriser och dyrare livsmedel. 

För folket i Ukraina handlar det om vänner, barn, familjer och hem som de byggt upp under sin livstid och i generationer före det. För dem betyder en utsträckt och varm hand kanske mer än någonsin.

I krig finns inga segrare, bara förlorare. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.