Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Travronden för dig som vi läsa mer – hela året"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Elitloppet är en gång om året, men Travronden är igång varje dag hela året. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Elitloppet – en gång om året, heter det i folkmun.
Travronden finns här för dig.
Inte bara i dag utan hela året.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

När grindarna slogs upp och vakterna släppte taget på söndagsmorgonen vällde en smärre hord av människor in över publikplatserna på Solvalla.

"Kosläpp!”, skrev någon till mig på Twitter.

Jämförelsen låter kanske inte särskilt smickrande för en utomstående, men det är svårt att bortse från likheterna efter 3-6-5 dagar lång väntan, eller ja, en mindre evighet för travintresserade.

Just inrusningen till elitloppsdagarna är en mytomspunnen historia, och kanske också en av de mer sedda företeelserna i den svenska sportevenemangskarusellen. De mest inbitna fansen skulle förmodligen likställa inrusningen med startrusningen i klassiska Vasaloppet. Galet, jag vet, men det säger mycket om vilken betydelse Elitloppet har. Och vilken betydelse sista helgen i maj har för travbranschen.

I år kände sig något fler än på länge kallade. Konkurrens fram till trapporna på bortre delen av målrakan var spännande att följa. Och på bara någon enstaka minut fylldes e-läktaren upp till bredden medan solstolarna längs banstaket byggdes upp till en smått ogenomtränglig mur.

Jag filmade själv ”fanssläppet” från pressläktaren och det ganska enkla tv-klippet fick snabbt 100 000+ visningar. Ett fascinerande skådespel som lockar nyfikna från mängder av olika läger. Tack vare smidig filmteknik och sociala medier kan vem som helst publicera något liknande och nå ut. En dag som detta ska den något stukade och brandskattade travsporten vara tacksamma för den möjligheten.

De mest inbitna fansen skulle förmodligen likställa inrusningen till Elitloppet med startrusningen i klassiska Vasaloppet.

Joakim Svensson, chefredaktör Travronden

Elitloppet ä-r i dag ett ovärderligt skyltfönster mot omvärlden. Det är dagen på året då Björn Goop och San Moteur, Daniel Redén och Don Fanucci Zet … med flera bryter igenom mediebruset. När travet når den riktigt stora publiken, de som kanske sällan eller aldrig går på eller ens tittar på trav. 

Hur viktigt dragplåster detta är är svårt att bedöma eftersom det är ganska många år sedan TNS-Sifo, eller något av de större mätinstituten, intresserade sig för Elitloppet. Ja, travsporten i allmänhet.

Men det råder knappast något tvivel om att det är det enskilt största tävlingen i Travsverige.

För alla som jobbar med med detta på olika sätt är mors dag en upplyftande, inspirerande och motivationshöjande tävlingsdag. Pulsen går upp. Och det känns som nerverna kryper närmare skinnet.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publiken under Elitloppet bjuder på god stämning. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Travronden växer – når fler

Travrondens reportrar, krönikörer, programledare och tipsters samt experter är lite extra taggade och årets bevakning är rigorös. Redan vid 9-snåret på söndagen gick dagens första direktsändning från tv-studion och det trånga entréhålet igång. 

Som vanligt var nyfikenheten stor. Vänner till travvänner snackar och SMS:ar. Därför känns det glädjande att både Travrondens nyhets- och spelverksamheten växer och frodas.

För första gången på många år är vår räckvidd uppemot 130 000 människor i veckan och antalet digitala prenumeranter är många fler än de som väljer att läsa oss i pappersformat. Oavsett hur man väljer att följa Travronden har vi plockat ihop en kavalkad med nyhetsartiklar, fördjupningar, reportage, tips, analyser, bilder, tv, podcasts… om bara Elitloppet. 

De som besökt Travronden.se och TravrondenSpel.se regelbundet i veckan vet vad jag menar. Jag törs  sticka ut hakan och säga att ingen annan kan mäta sig med det i dag. 

“Jag fattar inte hur ni hinner skriva och visa allt”, sa en gammal bekant som jag mötte i det rosa havet.

Den som läser Travronden ska få veta mest (först). Precis som kundlöftet säger. Det är sen gammalt.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Elitloppet är ett av de största idrottsevenemangen i Sverige varje år. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
FAKTA

Några av Travrondens priser

December 2015: Vinnare Tidningarnas V75-tipsliga 2015.

December 2016: Vinnare Tidningarnas V75-tipsliga 2016.

Februari 2017: Fotografen Thomas Blomqvist blir årets travsportjournalist, utsedd av SHK – Sverige hästsportjournalister.

Augusti 2017: Världskongressen i trav premierar Travronden för "Bästa sajt" (Travronden.se) och "Bästa berättande" (Even Elvenes).

September 2017: Sveriges Tidskrifter nominerar Travronden till "Årets digitala tidskrift" till Tidskriftsgalan.

November 2017: Sveriges Tidskrifter utser Travronden till "Årets digitala tidskrift" vid Tidskriftsgalan.

December 2018: Vinnare Tidningarnas V75-tipsliga 2018.

Februari 2019: Reportern Rickard Hansson blir årets travsportjournalist, utsedd av SHK – Sverige hästsportjournalister.

Juni 2019: Världskongressen i trav utser återigen Travronden till vinnare av "Bästa sociala medier" och "Bästa tv-dokumentär/program".

Oktober 2019: Sveriges Tidskrifter nominerar Travronden till "Årets digitala tidskrift" och "Årets utvecklare" till Tidskriftsgalan.

Februari 2020: Dennis Engelbo utses till årets travsportjournalist av SHK.

Februari 2020: Thomas Blomqvist får Remy Nilsons hederspris.

September 2020: Sveriges Tidskrifter nominerar Travronden till "Årets kampanj” på Tidskriftsgalan.

September 2021: Sveriges Tidskrifter nominerar TR Media/Travronden till “Årets grepp” och "Årets tidskrift populärpress” på Tidskriftsgalan.

November 2021: Sveriges Tidskrifter utser Travronden till “Årets tidskrift populärpress” i Sverige.

Travronden samlar inte priser

På senare år har tidningen, och mediehuset TR Media, premierats av Sveriges Tidskrifter, Remy Nilson, travets världskongress och Sveriges samlade publicister för vårt redaktionella och kommersiella arbete (och slit!). Målet och ambitionen är att skapa en långsiktigt hållbar verksamhet som står rustade för tidens utmaningar och tand. I dag är vi särskilt stolta över vårt journalistiska arbete, våra teknikplattformar, vårt sponsorskap (Lilla Elitloppet, m m) och våra produkter som snart utökas med två appar (Travronden Sport och Travronden Spel). 

Men på redaktionen samlar vi inte på priser. 

Det är förstås uppmuntrade och lite skoj att ta emot tavlor och plaketter, men det viktiga för oss är att spegla vad som händer i travsporten på ett korrekt, intressant och engagerat vis. Vi brinner för att berätta om hästarna och människorna bakom dem precis lika mycket som vi vill ge dig den bäst sammanfattande spelinformationen om de stora spelformerna. 

För oss finns inget viktigare eller mer hedrande än att publiken, det vill säga ni, uppskattar vad vi gör varje dag. Inför Elitloppet har vi rustat mer resurser än förra året. Det skiljer inte från något annat år sedan 1932.

Ny dag – nytt travjobb

Just i dag verkar vissa andra tidningar och mediehus också ha gjort det (nej, det gäller inte Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet), men när strålkastarna slocknar och den tillresta elitloppspubliken går hem längs den skräpfyllda betonggången minskar varvtalen på samtliga rikstäckande och lokala dagstidningar. 

På Travronden fortsätter vi med samma oförtrutna kraft och energi. 

För oss är det en ny travdag redan tidigt i morgon bitti då vi ska tippa V75, dra igång en sommarturné (STL sommartrav, som vi också är med och sponsrar) samt kanske träffa en nybliven elitloppsvinnare. 

Till skillnad från många andra ser fram emot detta (nästan) exakt lika mycket som i dag. Hoppas ni fortsätter att följa med oss i morgon, och dagen efter det. Vi har s-å oändligt mycket mer att berätta.

Tack för att ni tar er tid att lyssna, titta och läsa.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.