Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Därför skapade vi Bosse Lopp – en outtröttlig skribent"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Travronden lanserar en textrobot som skriver referat på alla svenska travlopp. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Travronden gör ingen skillnad på stor och liten, proffs eller amatör.
Med ”Bosse Lopp” finns nu en världsunik bevakning som innebär att du kan läsa ett referat om precis vartenda lopp som avgörs i Sverige.
Som prenumerant får du snart läsa ännu mer av honom.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det finns en gammal sedvänja i Travronden om att alla vinnande ekipage skulle nämnas i våra referat.

En gång i tiden var det garanten för att en häst verkligen hade segrat, att den omnämndes i referat av ikoniska korrespondenter Nalle ”Big Bear” Weinstock, Ingemar Sterner, Lars ”Tvåan” Nilsson eller Tobbe Enmark (vila i frid).

I takt med att tidningssidor blivit hysteriskt dyra att trycka och distributionsnätet försämrats har vi haft svårt att upprätthålla den enorma servicen det innebär att referera alla travlopp.

Fram tills nu.

I veckan var det premiär för Travrondens nya loppreferat. Textroboten ”Bosse Lopp” gjorde debut. Han skriver numera texter om alla svenska travlopp. Kort efter målgång publiceras artiklarna i Tävlingscenter – en ny tjänst från Travronden – tillsammans med både startlistor och resultat.

Ingenstans i världen får du en lika fullödig bevakningsservice. Och den är bara startskottet på någonting som vi tror kan bli naturlig besöksadress varje vecka.

Bosse Lopp – en textrobot

Men vad är det då vi gjort?

Att utveckla Bosse Lopp har tagit över ett år i anspråk. Under pandemin har vi, tillsammans med United Robots, skapat en algoritm som bygger på data. Så snart det officiella resultatet är klart och publiceras skriver vår textrobot ett referat på vad som hänt, vem som vunnit och vilka som var med och utmanade.

För att det ska bli korrekt har Bosse Lopp tränat, tränat och tränat på “fejkdata”. Nu känner vi att den är tillräckligt korrekt och varierande för att vi ska kunna delge den till fler. Även om den inte är ofelbar så håller den god nivå.

Men debutanten ska bli bättre.

Loppreferaten är bara det första steg mot att bevaka och rapportera om travsporten på nya sätt. Inga journalister är tänkta att ersättas av några dataskribenter, däremot kommer det att utgöra ett utmärkt komplement till en service som efterfrågats av våra läsare.

Hör av dig med synpunkter

Nu finns det inte ”bara” startlistor och resultat på Travrondens tävlingscenter. Utöver enstaka referat på utvalda vinklar finns det också texter. Nästa steg är att skriva sammanfattning av tävlingsomgångar och vår förhoppning är att det inte ska dröja alltför länge innan vi kan lansera detta.

Det stannar, så klart, inte vid detta. Vi har fler planer på vad Bosse Lopp kan göra för att du ska få en heltäckande bild av det hänt och händer inom travsporten. Exakt vilka tjänster behåller vi för oss själva ett litet tag till, men du kan vara helt säker på att mer ”smart” journalistik kommer från Travronden framför. Du som prenumerant kan alltid förvänta dig mer.

Hör gärna av dig med tankar och synpunkter om Bosse Lopp och våra loppreferat. Vi vill inget hellre än att förbättra vad vi gör för att du ska få ännu mer för pengarna.

Tack för att du tar dig tid.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.