Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson: "Det är skönt när ihärdighet (be)lönar sig – grattis Dennis!"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är skönt när ihärdighet (be)lönar sig.
Årets hästsportjournalist heter Dennis Engelbo.
Grattis!

Som yngre i travvärlden känns det som att det dröjer lite extra länge innan man blir accepterad. Med det sagt finns det säkert de som fortfarande hävdar att han inte är ”torr bakom öronen” ännu, trots att han hunnit bli 26 år. Inte heller finns någon "fin examen från något fräsigt universitet" eller "häftigt cv som sticker ut", i stället har Dennis Engelbo – i stort sett – vuxit upp i stallgångarna och på Travronden. 

Redan som 18-åring gjorde det blonda yrvädret sin första arbetsdag på tidningen. Sen dess har mycket hänt.

För bara några minuter sedan kom beviset för att hårt arbete lönar sig när Dennis Engelbo fick kliva upp på scenen till applåder för att emot det hedervärda priset som ”Årets hästsportjournalist” av Svenska Hästjournalisters Klubb (SHK). Samma pris som Rickard Hansson på Travronden tog emot förra året och som tidningens fotograf Thomas Blomqvist tidigare fått, för att nämna några i det celebra sällskapet.

Det har han väl förtjänat.

Som reporter och ledarskribent i Travronden gör Dennis Engelbo avtryck så gott som varje vecka. Han är en arbetshäst av sällan skådat slag. I sitt journalistiska arbete skulle jag vilja hävda att han är branschledande på hästvälfärd, antidopingarbete och arbetsmiljö. Med ett oförtrutet intresse och engagemang för hästen fortsätter han år efter år att rapportera om (miss)förhållanden, (miss)lyckade tester och arbetsmiljö(problem) inom den svenska travsporten. Han gör det i form av nyhetsjournalistik och han gör det i form av träffsäkra åsikter i Travronden. Inga ämnen är för obekväma och så sent som förra veckan skrev han ”Sluta skydda fuskarna” som numera är tidningens mest lästa ledare genom tiderna.

Få skapar samma engagemang bland travintresserade som just Dennis Engelbo. I mina ögon är han ett lysande exempel på en nyfiken och ihärdig travjournalist som ifrågasätter och söker svar. Alltid med hästens och sportens bästa i första hand, precis som SHK skrev i sin motivering.

Ni som följer oss i alla kanaler är mer än väl bekanta med honom vid det här laget. En del av er har till och med ägnat mejltid åt att förklara hans betydelse för tidningen. Jag skulle säkert kunna ägna minst lika många tecken till åt att berätta varför han – och fler med honom på Travronden – är ovärderliga för travsporten. Som en i den yngre generationen (vi får väl kalla dem så då) är han en av drivkrafterna bakom några av de nya satsningarna i Travronden. Som Guldklockan och en annan rolig nyhet som presenteras först nästa vecka. 

Vi ska vara glada för att han har valt travjournalistiken och lägger ned både hjärta och själ i allt han gör. Med honom – och våra andra talanger – kommer nya möjligheter, nya perspektiv och ny energi. Sånt kan travsporten inte få för mycket av.

Grattis Dennis!

FAKTA

Motivering till Årets hästsportjournalist 2019

"Granskande reportage. Innerliga porträtt. Eldiga krönikor. Alltid med hästen i fokus."

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.