Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Det. Blir. Den. Största. Satsningen. Någonsin."

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det blir Travrondens s-t-ö-r-s-t-a satsning någonsin.
Det är en modig plan.
Och vi vill dela den med dig.

Det råder bistra tider i tidningsvärlden.

Så sent som förra veckan berättade styrelsen för vår konkurrent Sulkysport att de lägger ned sin papperstidning vid årsskiftet. Bara någon vecka tidigare kom beskedet från Egmont att i stort sett hela V75-Guidens personal är uppsagd och förläggs på frilans.

Det är hjärtskärande att se hur en bransch dissekeras när publikens intresse sviktar och betalningsviljan inte längre räcker till för alla. Sulkysport och Guiden är inte ensamma. Få förlag, lokaltidningar, mediekoncerner och tidskrifter har inte drabbats av tuffa åtgärdsplaner och svåra besparingspaket de senaste åren.

TR Media, som Travronden är en del av, går fortfarande mot strömmen. Trots att travintresset är i gungning och antalet aktiva minskat drastiskt på senare år går vi mot ett rekordstarkt år. Utdelningen till våra ägare, den svenska travsporten, blir av allt att döma en av de bättre genom tiderna.

Och det är tack vare dig som väljer att läsa oss varje vecka.

Samtidigt ska vi inte sticka under stol med att Travronden också har sina utmaningar. Papperstidningen lockar inte längre lika många betalande prenumeranter som den en gång gjorde när vi, i stort sett, hade informations- och distributionsmonopol på svenska marknaden. Lösnummerförsäljningen har minskat och antalet läsare som faktiskt väljer att köpa dubbla tidningar i veckan är inte längre på alls samma nivåer som för några år sedan.

Däremot ökar den digitala publiken. Och det går snabbt nu. Travronden.se och Travronden Spel närmar sig totalt 100 000 unika besökare i veckan och antalet helt betalande digitala kunder för enbart journalistiken och spelinformationen (ej inkluderat tjänster som Jokersystemet, etcetera) är snart över 5 000 varje månad. Det är imponerande och också starkt bidragande skäl till att Travronden är nominerade till dubbla priser vid tidskriftsvärldens Oscarsgala – Tidskriftspriset på onsdag.

I skuggan av det har vi under snart ett år jobbat fram en plan för Travronden 2020 och framåt. Den baseras på era åsikter och våra möjligheter. Under de kommande månaderna kommer vi successivt att dela med oss av den planen på ett så öppet och transparent sätt som möjligt. Vi vill att ni ska få en god insikt i hur vi tänker och kunna tycka till på vägen. Feedbacken som ni ger oss är värdefull och det som gör att vi tillsammans kan skapa den mest engagerande och bästa travtidningen och travsajterna som världen skådat.

Vi stannar där.

För i det dystra skenet av bilden som jag målade upp i början av texten valde styrelsen för TR Media nyligen att säga ja till den modigaste planen jag någonsin varit medom att ta fram.

Det handlar inte om att backa.

Det handlar inte om att spara.

Det handlar inte om att sparka ut.

Det handlar inte om att lägga ned.

Tvärtom.

Travronden ska göra den största satsningen i modern tid på att rapportera, informera, granska och analysera den svenska travsporten.

Vi tar det igen.

Den. Största. Satsningen. Någonsin.

Det är få förunnat i dessa tider att ha en styrelse och en ägare som tror och förlitar sig på redaktionens mål- och affärsbild. För jag kan lova att reportrar, krönikörer, tipsters… ja, alla som sitter runt omkring mig när jag skriver dessa rader brinner av iver att få att ”ge dig ännu mer” journalistik och vinnande spelinformation. Precis som Travronden okuvligt gjort sedan sensommaren 1932.

De naturliga frågorna på det kan vi hämta från den fantastiska Astrid Lindgrens förlovade värld.

• Hur i hela friden tänkte ni?

• Varför gör ni på detta viset?

Det finns, så klart, en rad olika förklaringar till att vi väljer att gå en annan väg än såväl konkurrenter som andra tidskrifter. Som sportens tidning har vi ingen annan journalistisk ambition än att vara den primära nyhetskällan om travsporten även i framtiden. Vår vision är att ”få fler att älska trav” och genom att beskriva och berätta om vår fantastiska sport ger vi fler möjlighet att upptäcka den och hästarna som allt kretsar kring. Målsättningen framåt är att inte bara att vara skyltfönstret inåt, utan också utåt, och ge travsporten vad den så väl behöver för att utvecklas och nå ut i dessa utmanande tider. För att göra det behöver vi skapa nya produkter, vässa och utöka vårt spelinnehåll, förbättra och utöka vår journalistik och bredda vårt erbjudande till dig.

Vi har redan smygstartat. I höstas provade vi på gruppresor (TR Travel). Det blev succé. För två veckor sedan lanserades podcasten ”Löpsedeln” med Rickard Hansson och inom kort kommer nya tv-format från Travronden Spel.

Det är bara början. En försmak på vad som stundar. I varje nummer av Travronden och i artiklar och bloggposter på travronden.se kommer vi nu att löpande berätta om vår ambitiösa satsning på både papperstidningen och våra sajter. Det kommer att bli en del förändringar, det kommer att bli många förbättringar och det kommer framförallt att bli mycket mer av det ni älskar mest. På vägen får du stifta bekantskap med några nya grepp, få återupptäcka några nygamla ”kärlekar” och möta ett och annat nyförvärv av finaste kaliber. Jag kallar det för 30-punktsprogrammet och du kommer att få ta del av det hela vägen fram till lanseringen … nästa år (exakt när meddelas senare).

Vi hoppas att du ska uppskatta våra ambitioner.

Det är för dig vi gör det.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.