Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Elitloppet – och ett lagarbete utöver det vanliga"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Efter ett års väntan är det äntligen dags för Elitloppet igen och Travronden att visa upp sig från sin mest alerta sida. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Ett målinriktat lag överträffar sig själva – gång på gång.
Det är Travronden ett levande bevis på.
Själv känner jag mest tacksamhet och värme.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Årets häftigaste travhelg är här.

Och Elitloppet närmar sig.

Lagom till mors dag är pulsen på Travronden hög och många av oss är vakna och igång i stort sett dygnet runt för att bevaka, rapportera, berätta och dela allting som händer sker på Solvalla och digitala auktionsringar.

För många av oss betyder det (nästan) sömnlösa nätter och ett oändligt flängande mellan hästboxar på stallbacken och hagar på hästgårdar. 

Det är på många vis en slitsam period som inte skiljer sig från ett större mästerskap på en traditionell sportredaktion, fast med skillnaden att allting kulminerar på en dag och är över på någon minut.

Travronden är överallt

Ibland förundras man av vilket enormt engagemang som en så stor krets av människor är beredda att lägga ned för att sätta hästar och pennor i toppform. För egen del kommer känslan delvis med åldern så klart (den gör ofta det), men också med att det är imponerande vad gemensamma mål och riktning betyder.

Tillsammans har världen (snart och förhoppningsvis) kuvat en elakartad smitta som begränsat oss i snart ett och ett halvt år. Tillsammans har travsporten samlat kraft för en andra elitloppshelg utan världens bästa travpublik.

"The show must go on." 

Någonstans i det myllret har Travronden gjort sitt yttersta för att bidra med en driven nyhetsrapportering, ett engagerat berättande och ett outsinligt intresse för stora såväl som små detaljer inför Elitloppet.

Vi har gjort:

• Tidningen Travronden Sport med reportage om fjolårsvinnaren Cokstile, den osannolike kvalhästen Hickothepooh och favoriterna Don Fanucci Zet och Very Kronos.

Travronden Spel med mängder av fördjupande V75-material, intervjuer på majoriteten av hästarna (a-l-l-a finns nu på Travrondenspel.se) och fördjupande guider till den stora spelhelgen.

Travronden Helg med Daniel Berglunds stora och mycket omtyckta analys av lördagens V75-omgång, presentationer av alla elitloppshästar, startlistor och mängder med nya intervjuer inför tävlingarna.

• På Travronden.se har vi gjort mer tv än någonsin i form av Lottningen – en gång om året, Äntligen V75, På djupet, 3S, Ur arkivet, Lindberg, Lira nästa gång, Drömmen om Elitloppet… behöver jag fortsätta? Redan nu är vi nära en miljon tittade minuter.

• På Travrondenspel.se har vi inte slutat att producera spelmaterial inför helgens dubbla V75-omgångar. Sällan har vi tagit fram ett mer digert och läsvärt material som även innehåller exklusiva analyser av travtränaren Timo Nurmos och statistikgurun Jens Sjödén.

Visst hänger du med?

Om det stannar där? Självklart inte. Nu, på lördag förmiddag, övergår redaktionen från att bygga upp material inför tävlingarna till att rapportera om det som händer och sker. Allt vi gör följer du via sajten, men också via våra sociala kanaler där vi följs av över 50 000 travintresserade.

Visst hänger du väl med oss överallt?

“Ett jättestort tack”

Det händer att jag får frågan: Hur får ni ihop så mycket om allting varje år? Egentligen är det knappt möjligt, men det betyder inte att det är omöjligt. Det enklaste svaret är ett utmärkt lagarbete i kombination med engagemang och tävlingsinstinkt. 

För några år sedan slipades mer än en kniv kring Travrondens framtid. I dag passerade vi den magiska milstolpen 20 000 aktiva kunder. Det har Travronden inte varit i närheten av på många, många år. Via våra kanaler når vi nu också nära 100 000 travintresserade varje vecka. Det är enormt att se och känna vilket engagemang som finns.

När jag veckan skickade en utebliven tidning till en prenumerant fick jag följande tillbaka:

”Ett jättestort tack. För att ni ställer upp. För att ni finns. För allt ni gör.”

Kent, som jag har kontakt med kring Elitloppet varje år, skrev också i går:

”Än en gång, tusen tack för allt du gjort.”

Det värmer. Tro mig. 

Vi gör det för er

En elitloppslördag som detta finns det många personer att lyfta fram och hylla. Jag skulle kunna ägna spaltmeter åt att berätta om Thomas Blomqvist och Andreas Sjöströms enträgna slit i tv-kulisserna. Eller hur många timmar Johan Lindberg stod i tv-rutan under fredagen. Eller hur många tecken som Dennis Engelbo, Rickard Hansson, Stig Lindmark, Patrick Sjöö och Mattias Holmgren producerat. Eller vilket tv-redaktörskap som David Grudd och Jonas Möller bidragit med. Eller hur många samtal som Fredric Lindman, Richard Hjellström, Linus Eriksson och alla våra tipsters gjort för att nå 100% intervjuer till V75 lördag o-c-h söndag. Eller hur Niclas Andersson, Tony Ryttar och Ulf Bertilsson berättar story efter story. Eller hur mycket planering som ligger bakom 325+ sidor tidning och ett outsinligt digitalt flöde. För att inte tala om hur Jonathan Grudd, Andreas Jönsson och Patrik Nord ritar sidor. Eller hur Lasse Jakobsson och alla våra frilansare plåtar bilder samtidigt som de gör tv i parti och minut. Eller varför inte säga något om marknadsavdelningen som vecka ut och vecka in kämpar för att få er att upptäcka all fantastisk travjournalistik som skapas av redaktionen. Eller hur Markus Jalsborn och Johan Bergman säljer annonser och reklamplatser för att skapa förutsättningar för redaktionen att göra ett gott arbete.

Nej, det slutar inte där.

Faktum är att det är så många människor involverade och engagerade i vad Travronden gör att jag knappast skulle kunna få ihop alla lovord och hyllningar på en packe A4-sidor, ens om jag försökte.

Allt detta gör de för dig.

För alla er som följer oss i alla kanaler.

Vi hoppas att ni uppskattar vårt arbete och fortsätter att vara med – och sprida! – vad vi gör varje vecka till ännu fler.

Tack alltihop.

Nu kör vi!

Psst. Du har väl inte missat vårt fantastiska elitloppserbjudande?

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.