Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"En snillrik idé som tar med dig till e-läktaren under Elitloppet"

Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Ensam på e-läktaren sitter Niclas Andersson, Travronden. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD

En pågående pandemi hindrar Solvalla från att ta emot världens bästa travpublik till elitloppshelgen.
Men misströsta inte.
Travronden har ordnat en coronasäker arbetsplats på e-läktaren hela elitloppssöndagen – och är dina ögon och öron på plats.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Nej, det blir inget ”vanligt” elitlopp i år heller.

Det rådande världsläget med anledning av coronasmitta och covid-19 innebär dessvärre att Solvallas e-läktare ekar tom i år igen.

Endast restaurangen är tillåten att släppa in gäster med nära koppling till de deltagande hästarna samt fjolårets biljettköpare på anvisade platser.

Det är förstås surare än surt för alla dem som har längtat till sista helgen i maj sedan en försommardag 2019.

Många är de som kan tänka sig att lägga sig ned på marken och gråta en skvätt eller förfära sig över orättvisor mellan olika vardagliga företeelser. 

Det är ett sätt att se på saker och ting.

Förutsättningarna för att arrangera evenemang är inte vad de en gång varit och vem vet ens hur Elitloppet 2022 kommer se ut i dag? 

På Travronden har vi försökt att se möjligheter och istället för att ställa in och hitta lösningar som gör att vi kan ställa om. För er som inte läst oss på ett tag (ni brukar vara fler än vanligt i maj) kan jag säga att vi numera göra dubbla tidningar på onsdagar, oändligt mycket mer journalistik och spelinformation digitalt samt har kickat igång en stor tv-satsning som ger eko bland travintresserade. 

Vi vill tro att pandemin skapat utrymme för dem som vågar ställa om.

På e-läktaren

Vana besökare av Elitloppet vet hur just denna veckan brukar trappas upp och stämningen höjas ju närmare vi kommer helgen. På fredagar bubblar det, på lördagar kokar det och på söndagen exploderar allt i ett enda stort rosa moln.

2020 var det inte så.

2021 blir det inte så.

Tyvärr.

Men det betyder inte att vi ska ge upp hoppet. 

I bakvattnet av rådande pandemi har många travfans tänkt kreativt och sökt nya typer av lösningar. E-läktaren har kanske förbytts mot en tv-soffa. Några har bunkrat upp coronasäkra bord i trädgården och dragit ut storbildsskärmen på altanen medan andra har hyrt in sig någonstans privat för att samlas och se världseliten gör upp i dagarna tre.

Helt klart blir det en annorlunda mors dag för alla travälskare. 

"Elitloppet är här"

På Travronden har vi vänt och vridit på perspektiven och försökt att se på saken med nyfikna ögon. Vad kan vi göra som vi vet att våra läsare vill ha och uppskattar när de inte kan vara på plats? God travjournalistik och vass spelinformation är förstås de enkla svaren, men vi vet också – av tidigare läsarundersökningar – att ni saknar att vara på plats för att se och uppleva hästarna och stämningen på nära håll.

Därför kan vi i dag avslöja en lite oväntad nyhet efter en snillrik idé av Niclas Andersson. Tack vare vårt nära och goda samarbete med Solvalla har vi lyckats hitta ett sätt att bedriva en coronasäker rapportering direkt från e-läktaren. Vi kommer att löpande beskriva och berätta om upplevelsen och känslan att vara på plats. Vår förhoppning är att det ska påminna dig, och oss, om känslan att vara där så att vi inte tappar bort Glenns ”eviga” trummande, ramsorna, och trycket längs upploppet när hästarna vänder upp för sitt livs största lopp. 

Det blir förstås inte alls som vanligt, men Niclas Andersson – som besökt Elitloppet sedan långt före sekelskiftet – har ändå att jämföra med. 

“Det är bara ett par timmar kvar tills loppen drar igång. Trots världskris, trots pandemi, trots tuffast tänkbara tider… The show must go on. Elitloppet är här. Vid kör i år igen”, skriver han i sitt första inlägg.

Allt han ser och upplever kommer att direktrapporteras på Travronden.se och sedan bli ett inlevelserikt publikdokument i tidningen som ges ut veckan efter Elitloppet.

Vi hoppas att ni ska välja att följa årets höjdpunkt tillsammans med oss och tillsammans med oss.

Häng med Travronden hela elitloppssöndagen!

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.