Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson: "Gala, prisfest – och er tid i rampljuset"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Aldrig tidigare har Travronden varit nominerad till tidskrifternas Oscarsgala – Tidskriftsgalan. I år är det verklighet. Vem hade trott det?

På onsdag samlas hela tidskriftsbranschen för årets största event. Allt från internationella aktörer, som The Economist, till svenska Café, är på plats på Cirkus i Stockholm för att diskutera och inspirera varandra inför framtida utmaningar och stordåd. På kvällen är det gala och prisutdelning.
En av kandidaterna, som är nominerade, som Årets digitala tidskrift för populärpress är Travronden.
Det har aldrig hänt tidigare under tidningens 86-åriga historia och är något som vi är särdeles stolta och glada över.
Ett sällskap, inklusive undertecknad, kommer självklart att vara på plats för att berätta om TR Medias framfart och framgångar. Det blir en nervös dag och en nervös väntan på vad som kommer upp ur segerkuvertet under Thomas Mattssons, chefredaktör för min tidigare arbetsgivare Expressen, och Jan Helins, programdirektör på SVT, galaledning. 
För någonstans, mitt i allt det långa och hårda arbete som vi lägger ned på våra produkter varje vecka med att hålla er upplysta, är det förstås roligt att få bekräftelse på att vi gör saker som är betydelsefulla och syns.
Som journalist vill man nå ut och bli läst. Som prisnominerad vill man synas och vinna.

Samtidigt ska man vara realist. Att travets ledande fackorgan ens är nominerat bland Café, Chef, DN Lördag, SvD Junior, Dagens Samhälle, Breakit, Blankspot Project, Tidningen Vi, med flera fina titlar, känns inte bara stort och häftigt.
Det är viktigt också. För travsporten behöver visa upp oss och synas på alla möjliga arenor. Vår existens är utmanad.
Så när vi kliver in i de fina salongerna är det inte bara för Travronden vi ställer oss där. Det är för alla andra travmedier också. Det är för alla journalister som verkar inom skrået. Det är för alla våra läsare som både tar del av och betalar för vårt innehåll och våra produkter.
Precis som Einar Andersson gjorde 1960 när han vann pris för Årets bild alla kategorier. 
Kort och gott, denna nomineringen är för alla er som engagerat er i att förmedla, berätta och sprida travsporten i så många år.
Det är er tid i rampljuset.

Så hur går det då? Högst ovisst, skulle jag vilja påstå. Allt beror på vad juryn med Paulina Modlitba Söderlund, Anna Åberg Hellsén och Daniel Nordström lägger i vågskålen när de fattar sitt enväldiga beslut. Baam, Blankspot och Vego är alla värdiga utmanare på olika vis – alla har de gjort avtryck under året som gått.
Helt klart är att Travronden avviker från normen. Vi är en nördig facktidning, med spaltmeter av fördjupande journalistik och plånboksinnehåll (jodå), inom ett nischat och stundtals närmast bortglömt skrå. Faktum är dock att vi verkar på en arena som heltidssysselsätter 30 000 människor i en bransch som omsätter uppemot 50 miljarder och dessutom är mitt uppe i tidernas kanske mest omvälvande period – spelomregleringen.
Under året som gått har vi vunnit priser både nationellt och internationellt. Både för vår spelinformation och för vår berättande journalistik. Vårt idoga arbete ekar utåt. Vi har dessutom lyckats att skapa en mer lönsam och hållbar affär i en tid av bitvis svår motvind, där 100 års arbetslivserfarenhet försvann från redaktionen ”över en natt” och en ny mångmiljonsponsrad konkurrent dök upp på marknaden, och vi har gjort det med hjälp av våra mest lojala och trogna läsare.

Jag är så imponerad av vad gänget runt omkring mig har åstadkommit och presterat i tidskriftsbranschens allra svåraste tid. Hur många tidningar kan faktiskt skryta med ökad räckvidd och tillväxt av kunder i dessa tider? De kan nog räknas på ett fåtal händer, skulle jag vilja påstå.
Alldeles oavsett hur det går på onsdag känner jag, och vi, oss som stolta vinnare

FAKTA

Nominerade till Tidskriftsgalan

FAKTA/Nominerade i Årets digitala tidskrift för populärpress

Baam – Här har vi tidskriftsvärldens motsvarighet till SKAM. Med hjälp av djupintervjuer i målgruppen unga kvinnor har man lyft den klassiska tjejtidningen till den digitala arenan med autenticitet i fokus. En uppstickare att hålla ögonen på nu och framöver i alla kanaler.
Blankspot – En modig och viktig aktör som gör internationell journalistik i direkt dialog med sin publik. I tider då journalistiken ifrågasätts jobbar de med full transparens kring reportageidéer och de egna journalistiska arbetsmetoderna. Att de dessutom verkar för en ökad mediekunnighet bland unga ser vi som ett plus i kanten.
Travronden – Travronden har påbörjat en imponerande förändringsresa, från print i fokus till att bli en ledande digital aktör med en tillväxt av digitala prenumeranter på 300 procent sedan årsskiftet. Med en god publikkännedom i ryggen har man utvecklat nya digitala tjänster och lyckats vända röda siffror till svarta.
Vego – En spännande entreprenörsresa som visar att passion smittar. Genom att identifiera ett växande intresse för en mer hållbar och grön livsstil har Mattias Kristiansson lyckats bygga ett framgångskoncept kring sin tidskrift som inkluderar poddar, event, livesändningar från mässor och ett Instagramkonto med nästan 25 000 följare. Vi räknar med fortsatt succé!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.