Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson: "Ingen man av stora ord – men en storslagen fotograf"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Han är ingen man av stora ord. Men det behövs inte när man tar storslagna bilder år ut och år in. Grattis Thomas Blomqvist – vinnare av Remy Nilsons pris 2020.

I passet står det någonting i stil med Nils Thomas Blomqvist och egentligen vet jag inte om han behöver någon närmare presentation än så. För alla som sysslar med trav, och det är ändå rätt många i dag, är han kanske allra mest känd som ”Blomman”, kort och gott. 

På fredagkvällen fick Thomas Blomqvist, 48, ta emot förre ATG-vd:n Remy Nilsons specialpris. Tanken är att  det ska gå till ”någon som vågar vara nyskapade, går sina egna vägar och på sitt sätt skapar ett intresse för hästsporten.”

Jag kan knappast tänka mig en mer värdig vinnare.

Om du någon gång tittat på travbild har du förmodligen sett en bild av Thomas Blomqvist. En djupare spaning på hans bilder i Svensk Travsports enorma bildarkiv, som numera går under namnet TR Bild, så förstår du vad jag menar. Det är inte många hästfotografer genom tiderna som fångat lika många stora, häftiga, roliga, fräcka, överraskande, ärofyllda och gripande ögonblick som just Blomman. 

Jag vet inte hur många Elitlopp, Derbyn eller Prix d’Ameriqué som den gänglige och förvånansvärt atletiske mannen från Huddinge sett igenom en kameralins. Men jag vet att jag förmodligen aldrig kommer att kunna mäta mig med honom, varken i längd eller upplevelser på plats.

Faktum är att vi, alltså både du och jag, ska vara glada för det. Bilderna han tar är – så gott som varje gång – förträffliga och mästerliga. Hans kollegor är inte sällan full av beundran. Mer en av dem är oförglömlig och ännu fler är oemotståndliga.

I mina värld har Thomas Blomqvist varit med sedan urminnes tider (nåja, så gammal är han inte). Trots det kommer han varje dag till TR Media, som Travronden är en del av, med ett leende på läpparna och det största av engagemang. Han är ett fullblodsproffs. Ändå är jag nog allra imponerad av hans outsinliga nyfikenhet. 

Jag har aldrig hört honom säga nej till något uppdrag. Hur märkligt det än kan låta och hur många galna idéer hans närmaste än kommit med så tar han sig an uppgiften med glatt humör och finess.

Inte undra på att han fick priset som ”Årets hästsportjournalist” alla kategorier 2016. Bara en sån sak!

Jag minns fortfarande vad han svarade när vi värvade honom till TR Media, och Travronden. Han skulle svara på den ”enkla” frågan om ”Stillbild eller tv”?

– Mäh, det är ju som att fråga vilket av dina barn du älskar mest. Nästa fråga…

Ibland säger ord (nästan) lika mycket som tusen bilder.

Trots att jag ser honom så ofta på redaktionen känner jag mest och bäst igen honom med kameran på axeln. Alla kanske inte minns detta längre, men det var inte särskilt många år sedan den analoga tiden då ingenting var enkelt och kamerautrustningen vägde ett ton eller två. I dag är Blomman videojournalist, stillbildsfotograf och stilbildare. Han väjer aldrig för svårigheter och kommer alltid tillbaka med bilder som överträffar ens vildaste förväntningar. Som chefredaktör för en tidning som funnits sedan 1932 (ja, Travronden) och med ett bildarv värt sin vikt i guld är det närmast ovärderlig tillgång att ha i sitt stall. Det tror jag många kan bära vittnesmål om.

Vi brukar ibland skoja om att han inte tagit sin bästa bild ännu. Med en sån meritlista finns det stunder då någon skulle kunna tvivla på det. Med Blomman tvivlar man aldrig.

Grattis Thomas Blomqvist!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.