Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Schyssta ligan – nytt initiativ av Travronden och Menhammar"

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Schyssta ligan är ett nytt initiativ av Travronden och Menhammar Stuteri där god hantering av hästar och gott uppförande i loppen premieras. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD

Det borde löna sig mer att vara schysst.
Därför gör Travronden – tillsammans med Menhammar stuteri – nu en satsning på att lyfta fram och premiera goda exempel.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

På TR Media, där Travronden är en del, jobbar vi långsiktigt och med handen på hjärtat. 

Förutom att vi ska ”få fler att älska trav” vill vi också visa omtanke om travsporten – och människorna runt den. 

Under 2020 har vi medverkat i välgörande insatser som Julgåvan, Björntaget och sponsring av Lilla Elitloppet. Nu kommer nästa initiativ efter en idé av Johan Lindberg – som numera är programledare på Travronden Tv – Schyssta ligan.

Avsikten är att bidra till en schysstare travsport och lyfta fram kuskar som tar väl hand om hästarna och sköter sig exemplariskt i loppen. För att komma med på listan behöver man följa travets regler och helt enkelt undvika drivningsförseelser och böter. I det ingår allt från att vara en bra vinnare till en god förlorare, agera bra före och under travloppen samt respektera sina konkurrenter. Samtliga goda egenskaper som är värda att lyfta fram i rampljuset. 

Tyvärr syns det kanske inte alltid vilka som faktiskt h-a-r skött sig i stridens hetta, inte minst eftersom det som redovisas i resultatlistorna är utdelade förseelser och reprimander. Inte heller framgår det särskilt ofta vilka som agerat mest schysst i det långa loppet. 

Detta vill nu Travronden lyfta samtidigt som vi så klart fortsätter att fullgöra vårt redaktionella uppdrag och rapportera om osedvanliga regelöverträdelser, olämpliga drivningar och vanskötsel. 

FAKTA

Andra välgörenhetsinitiativ från Travronden 

Travronden stöttar en lång rad goda initiativ för ett bättre travsport. Bland annat Björntaget, Life After Racing, Stig H Johansson Akademi, Julgåvan, Lilla Elitloppet och Guldklockan

“Känna sig stolta”

Inom andra sporter finns snarlika initiativ i form av Fair Play-ligor som bland annat kan ge fribiljetter till Uefa Europa League i fotboll. Travet hade en liknande liga för ett antal år sedan, men på senare tid har den hamnat i skymundan av mycket annat. Med start i mars kommer Travronden att publicera en lista med kuskarna som sköter sig bäst i travloppen. 

Den längsta sviten för dagen innehas av Erik Adielsson som kört nära 2 500 lopp i rad utan någon drivningsförseelse. På samma lista finns Anna Erixon som aldrig dömts för drivningsförseelse i lopp.

– Alla som finns med på den här listan ska känna sig stolta och det finns flera andra som verkligen utmärker sig positivt, sa Erik Adielsson till Travronden. 

Listan kommer att publiceras i tidningen Travronden Sport och på Travronden.se tillsammans med goda exempel och i slutet på året är tanken att dela ut priser till den eller dem som agerat (mest) föredömligt.

Menhammar stöttar

Initiativet stöttas av Menhammar Stuteri, och Margareta Wallenius-Kleberg, som så sent som efter Prix d’Amérique-helgen valde att göra ett uttalande kring Alexis Prats drivning av Menhammar-uppfödda, och efter segern återigen Menhammar-ägda, A Sweet Dance i Prix Helen Johansson.

”Omsorg om hästen och dess välbefinnande är naturligtvis den främsta, men även omsorgen om vår sport är en viktig anledning”, skrev Menhammar.

Schyssta listan kanske inte utrotar dåligt beteende eller stoppar alla regelvidrigheter, men den bidrar förhoppningsvis till att fler tänker till kring hur de agerar och det i sig vore en liten seger för travsportens bästa.

Tack för att du väljer att läsa Travronden och därigenom är med och bidrar till att vi kan ge tillbaka till travsportens goda viljor.

Fotnot: Exakta kriterier och vilka kategorier som Schyssta ligan kommer att innefatta presenteras i Travronden i mars.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.