Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Tyvärr får Norrland vänta en dag extra på Travronden"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Utbrottet av coronaviruset lamslår det svenska samhället. Nu ställs även inrikesflyg in – vilket får tråkiga konsekvenser för distributionen.

Utbrottet av coronaviruset lamslår det svenska samhället.
Nu ställs även inrikesflyg in – vilket får tråkiga konsekvenser för utdelningen av Travrondens papperstidning i vissa regioner.
E-tidningarna ges ut som vanligt till alla prenumeranter.

Det har knappast undgått någon av Sverige befinner sig i en svår och besvärlig tid, där den samhällsfarliga sjukdomen covid-19 sprids i hög takt. Folkhälsomyndigheten uppmanar till ”social distansering” och regeringen presenterar så gott som dagliga krispaket.

I Frankrike, Norge, Danmark och nu senast också Finland har förbunden tagit beslutet att stänga ned allt tävlande som en följd av de nationella myndigheternas skarpa rekommendationer och lagändringar. De flesta har valt travstopp i en månad och de ekonomiska konsekvenserna av besluten kommer – av allt att döma – bli enorma, rent av ödesdigra för vissa.

Sverige har valt en annan väg och tillåter i skrivande stund folksamlingar med upp till 500 personer. ST följer dessa rekommendationerna noggrant och kan därmed fortsätt att tävla med tydliga och uttalade restriktioner. Till exempel tillåts endast nödvändiga aktiva, och medier, medan ägare och publik hänvisas till ATG Live och andra rapporteringar.

Travronden har löpande rapporterat om händelseutvecklingen och hittills har vi kunnat göra det ograverat. Tills i dag. Nu drabbas även din travtidning av pandemin och den nedmonterade samhällsstrukturen. I och med att inrikesflygen skalas ned och begränsas kan inte längre vår distributionspartner MTD garantera en plats åt oss i lastutrymmet vid leveranser till inre och nordligare delar av Norrland samt Gotland. I dessa kristider är det inte svårt att förstå varför förtur ges till sjukvård och andra prioriterade verksamheter.

Därför kommer vi nu istället att transportera papperstidningen från vår tryckeri, Stibo i Katrineholm, med lastbilar till hela Sverige. Detsamma gäller travprogrammen som i dag trycks Åtta.45 i Stockholm. Följden av förädningen blir dessvärre att regionerna Östersund, Umeå, Luleå, Skellefteå, Örnsköldsvik och Visby inte längre kommer att få tidningarna i brevlådan och i butikshyllan på onsdagar, utan tvingas vänta till torsdagar på papperstidningen. Både enskilda prenumeranter och återförsäljare berörs av förändringen.

I övriga delar av Sverige ges Travronden ut som vanligt. Och e-tidningen – som alla prenumeranter har full tillgång till – påverkar så klart inte av de inställda flygturerna.

Det är självklart ett väldigt tråkigt besked att behöva ge till alla travintresserade i ett för oss viktigt område, men i dessa tider måste vi alla ställa upp och bidra med det vi kan när det behövs. 

Statsminister Stefan Löfvén:

– Varje kvinna och man behöver ta sitt ansvar, inte bara för sig själv, utan för varandra och för Sveriges bästa.

Travronden råder just nu inte över den dystra samhällsutvecklingen som skoningslöst sveper över oss i nuläget. Vad du däremot kan vara säker på är att vi följer händelseförloppet och följderna av spridningen av det smittsamma coronaviruset noga. Vi har nära kontakt med såväl tryckeri, som distributörer och transportörer samt återförsäljare för att säkra vår utgivning för Travronden Spel och Travronden Sport. 

Men vi nöjer oss inte med det. Vi tar vårt ansvar på fler sätt. Bland annat uppmanar vi sedan snart en vecka våra medarbetare att jobba på distans, vi begränsar vårt resande både inom- och utomlands och vi rapporterar sakligt och korrekt om det som händer och sker. Det är en del av vårt uppdrag och vårt samhällsansvar, att gör vad som står i vår makt för att fortsätta rapportera när krisen kommer.

För dig som vill ta del av det som händer är Travronden.se ständigt uppdaterad och våra e-tidningar fortsätter att komma ut. På tisdag morgon läser du Travronden Sport och Travronden Spel, på fredagkvällar kan du ta del av Travronden Helg i vår app och på sajten. E-tidningen är tillgänglig för alla prenumeranter. Om du inte start en prenumeration ännu finns det kampanjer just nu för endast 29 kronor.

Ta hand om varandra därute.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS