Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Utdelningskris? Så får du tidningen en dag före alla andra"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Nej, utdelningskrisen försvinner inte för att vi blundar och låtsas som att den inte finns.
Det är dags att göra som 1000-tals av dina goda travvänner – upptäcka fördelarna med det digitala du också.
Psst. Du får tidningen en dag före alla andra då.

Det har varit en beklämmande kavalkad med tråkiga nyheter från Postnord och landets ledande distributions- och fraktbolag som landat i myllan på senare år. Efter fallande brevvolymer och omfattande kritik för bristande utdelningskvalitet ändrades den 1 januari 2018 den lagstadgade övernattbefordran till tvådagarsbefordran för Postnord samtidigt som priserna för många aktörer höjdes med fem procent, eller mer. Trots det gjorde man ett negativt resultat på 855 miljoner kronor för helåret 2018. Nu flaggar brev- och paketjätten för att det kommer att krävas ytterligare förändringar i samhällsuppdraget för att Postnord ska komma på fast mark igen.
– Vi behöver mer flexibilitet när det gäller postutdelning, sa Håkan Ericsson, vd på Postnord, nyligen till Svt.
Exakt hur och vad har inte presenterats i någon mer publik form ännu, men enligt flera riksmedier handlar det om minskad utdelningsfrekvens samt en önskan om slopat pristak för portohöjningar. Håkan Ericsson säger att det handlar om att möjligtvis gå ner i utdelningstid från fem till tre dagar. Ett test ska genomföras inom utvalda områden och förhoppningen, från Postnords sida alltså, är att det ska rullas ut över hela landet nästa år.
– Det handlar om att anpassa utdelningen efter både den minskade volymen och efterfrågan, säger han och fortsätter:
– Jag känner inte att det här kommer att leda till någon dramatik. Det kommer inte innebära stora kostnader för vanliga hushåll och det är så att folk skickar färre brev nuförtiden.

Vad Postnord vd inte nämner är vilken påverkan det, till exempel, får för tidsbundna tidningar och tidskrifter som Travronden – som trycks på en ort i Mellansverige och sedan distribueras över hela landet för att vara så aktuell som möjligt när den landar i brevlåda och butik på företrädelsevis landsbygden. Det går kanske inte att begära, men branschorganet ”Medievärlden Insikt” gör följande analys:
”I fall Postnord beslutar om glesare utdelning kan det få förödande konsekvenser för många tidningshus.” Vidare skriver man: ”att detta riskerar få stora konsekvenser för tidningarnas upplagor är ingen vild gissning.”
För ett mindre tidningsförlag som TR Media är det förstås ett nackslag i kampen för att ge papperstidning till dig som vill ha den i tryckt format mer än en gång per vecka. Travronden – likt andra tidningar i Sverige – befinner sig sedan flera år mitt upp i en brutal strukturförändring. Fler än en tidning har redan tvingats kapitulera, varsel är vardag och många fler aktörer kommer utan tvekan att landa under bilan det kommande året. Förändringarna är skoningslösa mot dem som inte förändras och följer samhälls- och medieutvecklingen.
Men.
Vi som älskar trav på riktigt ska inte vara sura och bittra över att det blåser nya vindar runt oss. Det finns mängder av möjligheter i detta också. Att testa något nytt behöver inte automatiskt vara dåligt.

Travronden står givetvis inte handfallna. I höstas lyssnade vi på dig – och tänkte om kring tidningen. Vi gav ut en helt ny spelsajt i världsklass och gör numera ett rekordtjockt nyhetsmagasin, som ges ut varje onsdag, och kompletterar sedan det med en guide inför helgens tävlingar.
Vet du vad som är bra det? Du behöver inte vänta på ”postis” längre. Du som verkligen vill läsa Travronden kan göra det redan på tisdagar och torsdagar kl 12.00. För mindre än halva priset. Och just nu jobbar vi på att tidigarelägga e-tidningen på sajten och i appen ännu mer. För vi vet att du vill ha det.
Flera tusen av er har redan upptäckt det och väljer i dag att bläddra igenom den i mobilen, på surfplattan eller i datorn. Bara under den senaste veckan har över 500 personer(!) valt att koppla sin tidningsprenumeration till våra digitala plattformar.
Det är värt en varm applåd från redaktionens sida.

I nyhetsgruppen tänker vi just nu högt kring kommande – och viktiga teman – på vårt fördjupande innehåll. Har du några förslag på ämnen som dina travreportrar runt om i landet borde skriva om? Hör gärna av dig till mig, eller direkt till redaktionen@travronden.se.
På marknadsavdelningen jobbas det febrilt med att förbättra möjligheterna att erbjuda innehåll för dig som faktiskt betalar för att läsa oss. Ert stöd har sällan varit viktigare än nu. Med ditt bidrag, som prenumerant, kan vi göra ännu mer och bättre journalistik och framförallt uppmärksamma och ge tillbaka till mer svensk travsport.
Välkomna att stötta vårt arbete du också!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS