Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Vinternumret – om ett år där inget varit som vanligt"

Glädje och sorg.
Hopp och förtvivlan.
2020 har minsann inte varit något vanligt år.
Du läser allt om det, och mer, i Travrondens Vinternummer som nu finns ute i brevlådor och butiker.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Sällan har väl ett solvarv pendlat mer mellan just hopp och förtvivlan än 2020.

Inte alltför långt efter att Björn Goop lotsat Face Time Bourbon till seger i Prix d’Amérique efter en millimeterstyrning i världsklass bröt en global pandemi ut. Coronavirus sköljde över kontinenter och hav. Covid-19 blev årets mest skräckinjagande sjukdom.

Ingen förblev opåverkad.

Så gott som timme för timme sedan den 11 mars har vi översköljts med information om smittorisker och dödstal. Experter har varnat för att besöka platser och träffa (mindre bekanta) människor. Vi ska tvätta händerna mer och kramas mindre. Travbanorna har knappt fått ta emot besök och i affärerna har toapapper och handsprit hunnit ta slut, och kommit tillbaka.

Den omtumlande tiden har skapat en allmänt spridd känsla av undergång, vilket präglat människors liv på ett sätt som ingen hade kunnat förutse före senaste franska vintermeetinget.

Det är läskigt hur snabbt det går från hoppfullhet till meningslöshet.

Läs Vinternumret 2020 här

Mitt i världskrisen har travsporten lyst upp som en (oväntad) polstjärna. Medan andra sporter stängts och pausats hittade Svensk Travsport (ST) en resonlig väg framåt genom att göra om landets 33 travbanor till arbetsplatser. Tävlingarna har därmed kunnat fortsätta i oförändrad takt och även om det är svårt att mitt under en pågående pandemi förutse vilken långsiktig påverkan det får på hästägarnas och publikens inställning till travsport måste man nog tillstå att det varit ett genidrag med få historiska motstycken.

Inte nog med att det givit livsuppehållande effekter för aktiva, dessutom har det visat sig ge trendbrytande effekter och falnande konsekvenser för en annars svårt skadeskjuten sport.

Åter i rampljus har ATG:s omsättning på de stora spelformerna och nettointäkter på spel på hästar katapulterat uppåt. Tittarsiffrorna hos TV4 har ökat och synligheten på riksnivå är större än på många år. Dessutom skymtas för första gången sedan sekelskiftet en positiv utveckling i antalet svenska licenser och hästar i (svensk) träning.

Tre starka trendbrott som är av avgörande betydelse. Detta och mer skriver vi självklart mer om i årets digra Vinternummer. För även om 2020 varit ett ovanligt år finns det vissa saker som är precis som vanligt; Som till exempel “travbibeln” i din hand. På redaktionen ser vi positiva glimtar i form av ökande räckvidd och tillväxt i betalande prenumeranter. För vår överlevnad är det ovärderligt att ni uppskattar vår journalistik och är med och ger tillbaka till den svenska travsporten.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Nu är Travrondens Vinternummer 2020 ute. Vi har som vanligt försökt att sammanfatta ett helt travår och vi har gjort det via de stora och de små händelserna. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Men det är inte hästens år, det är råttans år och travsporten har minsann inte varit förskonad från känslomässiga ytterligheter.

Kort efter att Propulsion krönte tiden hos Daniel Redén med att vinna Elitloppet inför publiktomma läktare avslöjades att den sagolika karriären byggts på en nervsnittning, något som är att likställa med doping. Abrupt slungades två fixstjärnor in i en allvarlig härva som riskerar att skada trovärdigheten för travsporten för lång tid.

Dessutom kom händelsen mindre än en månad efter att tv-publiken fått se en anställd hos Alessandro Gocciadoro piska hästen Zarina Bi på ett djupt olämpligt vis under en värmning inför V75.

Två så skandalartade händelser under årets viktigaste månad väckte starka känslor bland såväl aktiva som travintresserade.

Här kan du köpa Travrondens Vinternummer i butik.

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Järvsöfaks lämnade oss för de evigt gröna ängarna. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

Någonstans mitt bland alla månader lämnade Järvsöfaks oss och ST missionerade kring en ekonomisk förening bland landets travbanor samtidigt som en statlig utredare presenterade sitt delbetänkande om utesluten marknadsavgift.

Känslostormarna har gjort något med oss. I vissa delar verkar det ha kluvit travsamhället itu. Förmodligen var det oundvikligt att vi förr eller senare skulle hamna här, vid vägs ände. Travsporten har – likt världen i övrigt – ett skriande behov av att byggas om och repareras.

Den amerikanske presidenten Joe Biden, som nyligen utsågs till årets person av anrike Time Magazine, uttryckte det väl när han sade: ”Det är dags att lägga undan den hårda retoriken, sänka temperaturen och se och lyssna på varandra igen. För att göra framsteg måste vi sluta se våra motståndare som fiender – de är amerikaner.”

Det finns mycket i dessa orden.

I tider av kris är det viktigt att inte gripas av panik eller låta rädslan ta mer plats än nödvändigt. I mörkret, som lagt sig som ett dyngsurt hästtäcke över vårt avlånga travland, finns det glimtar av stjärnglans och hopp. Som i Åbys ombyggnad. Vaccin mot covid-19. Eller Ecurie D. och Hail Mary. Och för all del Emilia Leo och fler travhästar på våra ängar.

Vi är många som längtar efter att vända blad. 

Trevlig läsning!

(Häng i, håll ut!)

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.