Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Anmäld för djurplågeri - ärendet lämnat till polis

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

Enligt uppgifter till Travronden har veterinären, och den före detta ST-ledamoten, Daniel Schützer anmälts för djurplågeri.

Publicerad:

Under måndagen kom en anmälan in till Länsstyrelsen Värmland mot veterinär Daniel Schützer, enligt uppgifter till Travronden. Statusen på anmälan är att den är avslutad hos Länsstyrelsen Värmland och överlämnad till Polisen.
– Vi kan bekräfta att det kommit in en anmälan till oss med misstanke om brott, men vad det gäller eller vem det gäller kan jag inte uttala mig om i och med att det är skickat vidare till Polismyndigheten och där råder förundersökningssekretess, säger Susan Edlund, länsveterinär Länsstyrelsen Värmland.

Enligt vad Travronden erfar, ska anmälan gälla djurplågeri. I Sverige är djurplågeri ett brott enligt 16 kap 13 § brottsbalken och faller under allmänt avtal. Påföljden för djurplågeri är böter eller fängelse i högst två år. Djurplågeri kan medföra djurförbud.

Det var i söndags som Daniel Schützer behandlade sin travare Bobbery med bränning av en gaffelbandsskada och därefter lade upp en bild på resultatet i sina sociala medier. Bilden möttes av upprörda röster och andra ledande veterinärer - som ST:s chefsveterinär Antii Rautalinko, ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola samt HNS:s forskningschef Peter Kallings - kritiserade valet av behandlingsmetod då den, enligt dem, skapar lidande och inte har någon som helst bevisad vetenskaplig effekt. Efter reaktionerna valde Daniel Schützer att med omedelbar verkar avgå som ledamot i ST:s styrelse.

Hos Svensk Travsport, är man fortfarande förtegna om eventuell utredning från sportens sida.
– Vi på hästvälfärdavdelningen uttalar oss inte om eller kring specifika ärenden under tiden en utredning pågår, säger chefsveterinär Antti Rautalinko.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS