Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Italienare portas från Halmstad efter drivningar

Foto: Mikael Wikner/TR Bild
Alessandro Gocciadoro är en av de fyra som portas från Halmstad. Foto: Mikael Wikner/TR Bild

Alessandro Gocciadoro utestängs från Halmstadtravet.
I ett pressmeddelande tar banan sådant avstånd från personerna som drev omdömeslöst i consolation av Gran Premio della Lotteria 1 maj. Fyra personer tillåts inte tävla på Halmstadtravet under 2019.
– Jag har alla bakom mig, ledningen och styrelsen, säger banans vd, Dag Ekner.

Publicerad:

Förra veckans drivningarn i Neapel, med fokus på consolation av Lotterian, skapade stor debatt – framför allt i Sverige. Under tisdagskvällen skickade Halmstadtravet ut ett pressmeddelande:

”Detta gäller det ytterst tråkiga ämnet med drivningar av hästar som skedde i Italien för en dryg vecka sedan. Vi hade hoppats och trott att de nordiska förbunden skulle agera kraftfullt i frågan tillsammans. Så har tyvärr ännu inte skett. Det gör att vår bana nu beslutat följande:

Kort och gott. Ingen av de fyra kuskarna som strider om de första platserna i concolation av Lotterialöpningen tillåts att tävla på Halmstadtravet under 2019. Varken som kuskar eller som tränare.”

"Inte en jakt på aktiva från Italien"

De fyra kuskar det gäller är Alessandro Gocciadoro, Pietro Gubellini, Gennaro Riccio och Gaëtano Di Nardo.
Banan skriver även att ”det inte ska ses som en jakt på aktiva från Italien utan som ett agerande baserat på att vi är trötta på avsaknaden på handlingskraft och för att skapa debatt.”

"Skadar sporten"

Hur kom ni fram till beslutet?

– Vi har kommit fram till det när vi diskuterat den händelse som skett. Sedan är det framför allt så att vi är flera som inte tror att vi kommer tävla med hästar på det här sättet om man inte har ett regelverk som liknar det svenska. Sådana bilder skadar sporten, säger Halmstadstravets vd Dag Ekner till Travronden.

– I Sverige har vi satt rimliga gränser vad gäller drivningar och det har pratats om uppgörelsen mellan länder, men det blir tyvärr inte riktigt så.

Kommer att avlägsnas från området

Är det tillåtet att utestänga aktiva från lopp så här?

– Vi äger marken som vi har vår bana på, så det hävdar jag med bestämdhet att vi får. Dessutom skriver vi att det är vi som får se till att förbudet efterlevs.
– Kanske passerar det här ganska obemärkt förbi om det bara är vi som gör det. Vi har i alla fall tagit beslut och kommer se till så att det följs.

Var går gränsen?

Hur drar man gränsen för vad som är okej och inte och när det i så fall är rimligt att utestänga någon?

– Det får vi se. Den gränsen var passerad med det vi såg i Neapel. Vi väljer därför att markera, att säga att vi inte tycker det är okej. Folk tappar suget för travsporten när sådant här sker och vi agerar på det här sättet.

Har ni varit i kontakt med ST?

– Ja, jag har förstås meddelat dem det här, men deras inställning får du fråga dem om.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.