Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så påverkas travsporten av afrikansk svinpest

Foto: Angela/Pixabay/Thomas Blomqvist/TR Bild
Vildsvin, genrebild. Till höger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko. Foto: Angela/Pixabay/Thomas Blomqvist/TR Bild

Sverige har fått sitt första fall av afrikansk svinpest.
Det meddelade Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) under onsdagen.
Svensk Travsports veterinär, Antti Rautalinko, berättar om eventuell påverkan på hästhållning.

Publicerad:

Afrikans svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Sjukdomen finns inom Europa sedan 2007 och nu har Sverige fått sitt första fall. Ett dött vildsvin i närheten av Fagersta har konstaterats smittad. 

Just smittor har påverkat travsporten under det senaste halvåret med isolerade stallbackar och flyttade tävlingar. Den här gången ska det inte röra sig om någon påtaglig påverkan då afrikansk svinpest inte smittar andra djur eller människor.

“Inget vi ska oroas över”

– När jag läste DN under morgonen fick jag skrämselhicka. Inte för travsporten utan för det svenska lantbruket och dess exportmöjligheter, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.

– Det här är dock inget som vi ska hantera, oroas över eller som har någon direkt konsekvens för hästhållningen. Enskilda personer kan bli påverkade av eventuella geografiska restriktioner. Släpper man inte in folk för att plocka svamp eller bär får man heller inte rida eller köra häst i området. Det är den påverkan som kan bli.

FAKTA

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar europeiska vildsvin och grisar med allvarliga klinisk sjukdom (feber, blödningar, vinglighet, dålig matlust) och död oftast in om en vecka.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns inom Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Sedan introduktionen till EU har smittan spridits kontinuerligt i vildsvinspopulationen med en hastighet om cirka 1-2 km per månad och dessutom har ett flertal hopp i smittspridning skett där smittan plötsligt dykt upp långt (flera hundra kilometer) från tidigare smittade vildsvinspopulationer eller i grisbesättningar. Smittan finns nu hos vildsvin och tamgrisar i ett flertal länder i centrala, östra och södra Europa.

Källa: SVA.


 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.