Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hovrätten häver inhibitionen i Ågerup-fallet

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Bengt Ågerup. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Jakten på Bengt Ågerups tillgångar stoppades tillfälligt.
Nu har hovrätten hävt inhibitionen.

Publicerad:

Tidigare i höstas medgav Bengt Ågerup, grundaren till Brixton Medical som driver Stall Zet, sin konkurs. Det föranledde att konkursförvaltare Patrik Kalman inledde ett arbeta med att säkerställa entreprenörens tillgångar då han är skyldig staten 1,6 miljard då han inte betalat skatt för försäljning av sina aktier i medicinföretaget Q-Med, något som slogs fast år 2020.

Kalmans uppfattning, vilken tingsrätten biföll, är att det finns utländska truster kopplade till Ågerup, vilket han informerades om av SVT:s Uppdrag Granskning. Den cypriotiska trusten Iremo Limited äger travbolaget Brixton Medical.

FAKTA

Inhibition

Inhibition är inom juridiken ett beslut av en högre instans att inställa verkställighet av en dom eller ett beslut.

Inhibitionen innebär inte att domen eller beslutet upphävs, enbart att verkställigheten har skjutits upp. Ofta fattas beslut om inhibition om ett beslut har överklagats till högre rätt och det ännu är oklart om det kommer att verkställas efter överprövningen eller inte.

Källa: Wikipedia.

Beslutet: Inhibitionen hävs

Tidigare i veckan rapporterade Expressen om att jakten på tillgångar stoppats i hovrätten med anledning av en juridisk formulering som Ågerups advokat vände sig emot vilket skulle innebära att konkursbeslutet enbart skulle gälla i Sverige. Konsekvensen blev att konkursbeslutet inhibiterades vilket innebar att något arbete med att leta efter eventuella tillgångar utomlands var stoppat.

Nu har konkursförvaltaren och Skatteverket inkommit med yttranden och hovrätten har tagit ny ställning och valt att häva inhibitionen, skriver Expressen. Beslutet innebär att arbetet kan fortlöpa.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.