Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Torbjörn Jansson – ständigt i Schyssta ligan

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Torbjörn Jansson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Schyssta ligan är en topplista över de kuskar och montéryttare som deltagit i flest antal lopp utan att ha ådragit sig bestraffning för drivning.
Torbjörn Jansson har prenumererat på en plats och passerade nyligen över tusen körda lopp utan drivningsförseelse.
– Det går att nå skapliga framgångar utan att vara för hård i slutstriderna, säger han.

Publicerad:

I början av 2012 lanserade Svensk Travsport initiativet Schyssta listan. Bland namnen i toppen återfanns Torbjörn Jansson. En placering som inte överraskade utan snarare var väntad, tre år tidigare fick han pris för att vara en ”djurvänlig kusk”.

FAKTA

Schyssta ligan

Schyssta ligan är ett initiativ av Travronden som stöttas av Menhammar Stuteri. Avsikten är att lyfta fram kuskar som tar väl hand om hästarna och sköter sig exemplariskt i loppen. Ligan är uppdelad i fyra kategorier: öppen klass, ungdom, monté samt bäst under året – där samtliga vinnare kommer att premieras vid årets slut.

– Det är riktigt. Svenska Allmänna Djurskyddsföreningen hade koll på att jag över tid haft väldigt få bestraffningar för drivningar. Historiskt sett jag har väldigt få bestraffningar, säger han.

Senaste bestraffningen var den 11 oktober 2019 och sedan dess har han kört över tusen körda lopp utan förseelse.

– Jag har naturligtvis drivit alldeles för hårt i yngre år, som de allra flesta. Med rutin tycker jag man lär sig att det inte gör någon nytta även om det varierar mellan hästarna, men någon form av känsla i slutstriderna har man fått.

• Är du stolt?

– Nja, inte särskilt stolt kanske, men det är ändå lite kul att det uppmärksammas att det går att nå skapliga framgångar utan att vara för hård i slutstriderna.

FAKTA

Schyssta ligan – aktuell ställning

Placering - Namn - Licenstyp - Senaste förseelse - Lopp i rad utan förseelse

 1. Erik Adielsson, A1, 2018-04-20, 2600
 2. Oskar J Andersson, A1, 2017-05-03, 2521
 3. Micael Stjernström, A1, 2011-11-21, 1996
 4. Lars-Åke Svärdfeldt, A1, 2011-01-06, 1267
 5. Eva Lundahl, B1, 2010-06-14, 1242
 6. Torbjörn Jansson, A1, 2019-10-11, 1055
 7. Anna Erixon, K2M, Aldrig fått, 802
 8. Ulf Ohlsson, A1, 2020-11-23, 753
 9. Johanna Stark, K1M, 2011-05-09, 727
 10. Sofia Frilén, B1, 2018-03-10, 572
 11. Ludwig Wickman, K1, Aldrig fått, 483

Siffror per 9 april 2021.

Torbjörn vill även lyfta fram Tony Wallin. Då kriteriet för att synas på Schyssta listan är 100 körda lopp under föregående år syns han inte längre på listan.

– När ni ändå tar upp det här, borde inte han få synas? Han är alltid i toppen. Det kan jag tycka är konstigt att han inte får vara med där.

• Hur har drivningarna förändrats över tid?

– De har bättrats något alldeles enormt, även internationellt och det är självklart bara bra. Folk har väl börjat ta åt sig av den allmänna synen. Man kan även säga som så att de som drivit väldigt hårt i princip alltid tycker om sina hästar och vill dem väl. Drivningarna sker i stunden, ivern att vinna ett lopp eller en placering – men det har blivit mycket bättre, ingen tvekan om det.

• Undviker du drivningsförseelse karriären ut nu?

– Det kan jag inte säga, det är lite olika bedömningar och sådär. Det kan bli någon hård slutstrid när jag gungar och far lite för mycket, så det kan jag inte lova. Men det ska inte bli många gånger till i alla fall!

En annan kusk att uppmärksamma på listan är Ludvig Wickman som hittills aldrig dragit på sig en bestraffning för drivning på knappt 500 körda lopp. ■

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.