Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Juniorchansen för personer under 18 år

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD

350 stycken lopp utan spel.
Det blir verklighet nästa år då travsporten behöver anpassa sig till de skärpta reglerna för spel på minderåriga.
Juniorchans är namnet på ungdomsserien.

Publicerad:

Bakgrunden är följande: I höstas beslutade Spelinspektionens styrelse om utökade föreskrifter och allmänna råd rörande matchfixning och spel på minderåriga, det innebär att kuskar under 18 år inte får agera spelobjekt även om majoriteten av deltagarna är över 18 år.

I Sverige är det tillåtet att köra lopp från det året man fyller 16 år. Svensk Travsport stod inför olika möjligheter och har nu kommit fram till att lansera ”Juniorchans”.

FAKTA

Juniorchans

350 lopp med Juniorchans

I Sverige kommer det att köras drygt 8 300 travlopp nästa år. I ungefär 350 av loppen är det Juniorchans. Det innebär att dessa lopp körs med följande villkor.

  • Både äldre och juniorer får vara med och köra/rida.
  • ATG arrangerar inget spel i dessa lopp.
  • Juniorerna som deltar i loppen samlar poäng, vilket leder fram till en sommarfinal i Rättvik lördag 7 augusti och vinterfinal på Solvalla Annandag Jul 26 december. För montéryttarna blir det en juniorfinal på Solvalla söndag 31 oktober.
  • Juniorerna får tillgång till coachning av en mentor, både före och efter loppet.

“Kloka grundsyften”

– Den svenska travsporten måste självklart erbjuda utvecklingsmöjligheter i tävlingsmiljö för våra juniorer. De nya statliga speldirektiven har kloka grundsyften och vi anpassar vår sport till de nya förutsättningarna, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson i ett pressmeddelande.

Under 2020 har 63 svenslicenseriade kuskar/ryttare tävlat och tillsammans gjort drygt 800 starter. Juniorchans-loppen kommer i huvudsak att köras på breddsloppsdagar samt mindre vardagstävlingar. 

Ofta i början av tävlingsdagen

– Att ett lopp har Juniorchans innebär att juniorer kan vara med och tävla mot de äldre, och att ATG inte har något spel i det loppet. I övrigt är det ett vanligt lopp med normala regler, prispengar och allt annat. Loppen filmas av Kanal75 och visas på atg.se. Vi kommer oftast att placera dessa lopp i början av tävlingsdagen, säger Petter Johansson.

Under året kommer juniorerna att samla poäng, en sommarfinal hålls 7 augusti och en vinterfinal 26 december – samt montéfinal 31 oktober. Juniorerna kommer också att ha tillgång till mentorer, vilka varje bana årligen utser. 

Start för juniorloppen är 2 mars i Eskilstuna samt på Jägersro. 

FAKTA

Poängräkningen i Juniorchansen

I varje lopp med Juniorchans får de deltagande juniorerna poäng för sin placering enligt samma skala som vi använder i STL nästa år, alltså 30-14-10-7-5-4-3-2 om kusken/ryttaren är prisplacerad samt 1 poäng till oplacerade och 0 poäng till diskade. Så om det till exempel bara startar en enda junior i loppet, och denna blir fyra i mål, får junioren 7 poäng för fjärdeplatsen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.