Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Svar från ST på 'Svårare än så är det inte'"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Genrebild. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

För en tid sedan publicerades insändaren "Svårare än så är det inte" som var ett öppet brev riktat till Anders Källström, ordförande för Svensk Travsport. Här följer nu Källströms svar.

Av: Anders Källström, ordförande Svensk Travsport
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Hej Stefan!
Tack för ditt brev. Delar helt uppfattningen att hästägarna är en viktig och avgörande del i den svenska travsporten. Därmed är dialogen, kontakten och bemötandet med dem som faktiskt är själva förutsättningen för sporten en strategisk fråga för oss.
Det enda vi kan påverka är framtiden! Satsningen på det nya digitala hästägarkortet är ett viktigt led för att förbättra och fördjupa relationen med hästägarna. ­Tidigare har det funnits många olika modeller och nivåer runt om i landet. Ett viktigt syfte är att alla hästägare – och därmed även delägare – nu får ett unikt och gemensamt årskort. Till dags dato har 15 000 personer tagit ut ­årskortet. Från 2023 är förhoppningen att just detta kort skall gälla alla dagar, alla banor och hela året. Med det digitala årskortet får vi en unik informations­kanal där Svensk Travsport och banorna kan ­kommunicera före, under och efter ­respektive arrangemang. Även den kanalen innebär mycket för att placera hästägarna i centrum i vår kommunikation.
Din andra fråga handlar om ­prispengar. Det är vanskligt att jämföra över tid. ­Förutsättningar och omvärld förändras ­ständigt. ATGs ekonomiska leverans till Svensk Travsport och Svenska Galopp innebär att ca 35 procent av nettoomsättningen går tillbaka till sporten. Den ”vinstnivån” och att 98 procent av utdelningsbara medel går till ägarna skapar en viktig och avgörande förutsättning för travsportens utveckling.
Prissummorna har under 2022 ökat med cirka 8 procent jämfört med året innan. Det innebär en historisk hög nivå. Det som nu sker i samhällsekonomin drabbar hela ­samhället. För uppfödare, hästägare och tränare är det en mycket stor utmaning att hantera så stora kostnadsökningar som vi upplevt under detta år.
Vår förmåga att göra rätt prioriteringar känns viktigare än någonsin. Vi är mitt uppe i budgetarbetet för 2023 och jag kan garantera dig att styrelse och ledning tar denna fråga på största allvar. 
Vissa trender inom travsporten är inte nya. Jämför vi med år 2000 har vi betydligt färre travhästar, allt färre licenser och en publik utveckling som varit negativ under många år – långt före pandemin. Inom sporten vill vi att travet skall vara en framtidsport men svagt negativa trender är farliga och utmanande över tid. 
Styrelsen har därför tagit initiativ till ­projektet Travets Framtidsagenda. Inom tre områden – 1) Aktiva, 2) Anläggningar och 3) Publik – arbetar nu tre olika arbetsgrupper med att ta fram underlag för åtgärder på dessa tre huvudområden. Vi ska inte forma en önskelista. Vi ska gå från ”det här borde vi göra” till ”det här gör vi”. Förhoppningen är att vi inför årsstämman 2023 ska presentera ett antal huvudåtgärder på dessa tre områden med ett genomförande under åren fram till 2030.
Stefan. Jag har stor respekt för ditt ­engagemang och din omsorg över sporten och hästägarna. De frågor och de förutsättningar vi står inför är utmanande – för travsporten och för hela samhället. Jag hoppas att vi samlas kring viljan och ambitionen att ta oss igenom svårigheterna och att du, jag och alla andra inom travsporten skall känna stolthet över allt det goda som vi dagligen levererar runt om i landet.
Med vänliga hälsningar
– Anders Källström, ordförande Svensk Travsport

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Anders Källström, ordförande Svensk Travsport

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.