Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare:
"Travet har större problem än nivån på prispengarna"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Signaturen Bengt Forsling skriver att "ägarstrukturen skapar oklarheter om vem som har totalansvaret för travets framtida utveckling" och menar att det är ett större problem än prispengarnas nivåer i dag. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Av: Bengt Forsling – hästägare, företagsledare, hästsportjournalist
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Travtränare Jörgen Westholm pekar på behovet av ökade prispengar i svensk ­travsport. Vid pressmötet på ­Solvalla kriteriehelgen meddelade Svensk Travsport att man i princip tar bort lunchtravet på huvudstads­banan från och med nästa år. En drastisk minskning av starttillfällena på hemma­banan. 
De pengar man ­sparar på detta ska gå till höjda ­prispengar på ­Solvalla. Övriga banor får inga ­prishöjningar. 
De intilliggande ­banorna till Solvalla är de stora förlorarna – inga prishöjningar utan bara större ­konkurrens om starttillfällen från Solvalla hästar Helst skulle ATG vilja ha 15 hästar i alla lopp. ­Hästägarna på Solvalla får därtill räkna med ökade omkostnader för transporter med mera. 
Men prispengarna är inte travsportens stora problem. Det finns mycket större frågor som måste lösas. Det framkom tydligt vid pressmötet.
Ägarstrukturen skapar oklarheter om vem som har totalansvaret för travets framtida utveckling. Det framgick mycket tydligt vid pressträffen under kriteriehelgen. ATG:s vd talade om behovet att spara men hade inga konkreta förslag. När det gäller ekonomi hade man inga svar över huvud taget – inga prognoser – inga scenarier.
Det enda vi fick bekräftat var att ­satsningen på fotbollstipset inte var lönsamt och när det kan bli, hade man ingen prognos på. ­Beslutsunderlagen från ATG och Svensk Travsport efterlystes generellt av flera ­frågeställare.
Svensk Travsport däremot verkar leva ­lyckligt ovetande om travets och Sveriges olika ekonomiska problem. Här ­presenterade man i stället stolt att man skulle anställa en ny person för att sköta skrivandet av ­tävlingspropositioner. Att man idag har två personer anställda som jobbar med ­propositionerna verkar ej vara nog.
Svensk Travsport och ATG tycks leva i helt olika världar. 
Svensk trav- och galoppsport äger ATG. Om man är ägare ska man lämna ­ägardirektiv till sina dotterbolag.  Svensk Travsport som största ägare måste ta ­taktpinnen och bestämma om vad ATG ska syssla med och vilka avkastningskrav som de ska lämna till ägarna.  
Med en klar uppstyrning av Svensk ­Travsport och ATG finns det stora pengar att hämta till sporten. 
Idag gör Hans Skarplöth, ATG, och Maria Croon, Svensk Travsport, så gott de kan men de saknar en tydlig styrning från en proffsig ägare.  Byt ut gamla generaldirektörer och liknande personer i styrelserna mot olika typer av företagsproffs. Det skulle lyfta Hans och Maria och hela organisationen.
Pengar finns om man ser över och nyttjar sina resurser på bästa sätt!

/Bengt Forsling – hästägare, företagsledare, hästsportjournalist

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Bengt Forsling – hästägare, företagsledare, hästsportjournalist

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.