Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"En röst på Goop är också en röst på hästen (och teamet bakom)"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är läge att vara stolt.
Och visa det för andra.

Vi börjar från början.
Det har gått mer än ett år sedan Travronden publicerade ledaren ”Oroande få ser oss”, där vi redogjorde och diskuterade för den minskade publikmassan, de vikande siffrorna bland aktiva och den negativa utvecklingen av antalet trav- och galoppintresserade samt hur detta slår mot travsporten.

På sikt är utvecklingen förödande att ”färre ser oss, färre bryr sig om oss”. Vi är på väg in i medieskugga.
Du kan läsa resonemangen – som i allra högsta grad är aktuella än i dag – och ledaren i sin helhet här.

I skenet av klagovisor känns det extra glädjande att läsa nomineringar till Jerringpriset för prestationer under 2018. Bland de nominerade finns en blå- och guldfärgad kusk som fått en hjälm pensionerad vid rekordtidig ålder, Björn Goop. En utövare av travsport. Någon som vankat i stallgångar och mockat boxar sedan barnsb…alltid. Någon som rest jorden runt så många gånger för att tävla att han förmodligen tappat räkningen själv.
Någon…som älskar travsport – och hästar.
Själv var huvudpersonen överväldigad när Travronden pratade med honom förra veckan:
– Det är oerhört stort. Travet har inte haft möjligheten att riktigt komma in i sportens värld i Sverige på samma sätt som andra idrotter. Nu är vi en av de som är nominerade bland alla de fantastiska prestationer som gjorts. Det är jättestort.
Det är inte svårt att förstå.
Inte sedan 2014 har travet varit nominerat och då handlade det om Örjan Kihlström (och teamet runt omkring Maharajah).
Denna gången är det Björn Goop och teamet runt omkring Readly Express (grattis, allihop!).
Man kan så klart argumentera för att Timo Nurmos borde vara nominerad också. Även Readly Express.
Och…ja, ni 38 000 som på ett eller annat sätt jobbar runt hästsporten vet vilket sjuhelsikes lagarbete som ligger bakom en seger i Prix d’Amérique. Det går inte att räkna timmarna eller antalet ”förfrusna” fingrar för att uppnå en sån framgång. Det krävs så otroligt mycket mer. Inte minst en evinnerligt stor passion.
Men en sån argumentation vore, delvis, att skjuta sig själv i foten. Det vore att kivas sinsemellan om smågodis när det finns så mycket mer att vinna i anseende, uppmärksamhet, synlighet…allt möjligt som travsporten är i skriande behov av. Vi vet vad som krävs. Och det handlar inte om att missunna någon rampljuset eller framgången, det handlar om så mycket mer. Att se den stora bilden och den fina salong som tornar upp sig framåt.
Det är en chans att få fler att se och upptäcka travsporten och vilket hästjobb som faktiskt ligger bakom hela Det Svenska Travundret (joho då!). Vi vet aldrig när den chansen kommer igen. Räcker det att vinna Pd’A i framtiden? Eller krävs ännu mer? Inget vet.
Vad vi däremot vet är att svensk travsport står inför sin första, största och bästa chans på länge att lyfta fram en av ”våra” aktiva i kampen mot mer erkända sporter som fotboll, ishockey, skidor och … orientering.
För att ta sig dit behöver Björn Goops insats och prestation ta sig förbi en omröstningsprocess som avslutas den 19 december. Här kan du visa ditt stöd.
Jag har gjort det, krönikör Niclas Andersson har gjort det och jag hoppas att fler gör det.

Under den närmaste månaden kommer Travronden vid ett antal publiceringar berätta om vad som faktiskt krävs för att lyckas den där kalla januaridagen på kolstybben i Paris. Det är ett journalistiskt fotjobb som vi – sportens tidning – älskar att göra.
I tidningen som landar i din brevlåda och butik i morgon och som redan nu finns att läsa som e-tidning via Travrondens app eller sajt har vi valt att göra omslag på ”en röst på Goop är en röst för hästen”. 
Själv säger han till vår reporter:
– Det hade varit det största jag varit med om.
För travsporten, som får en tynande tillvaro, skulle det – om möjligt – betyda ännu mer. Det är en chans för dig som älskar trav, och tycker seger i den franska borgen är något r-i-k-t-i-g-t stort att också visa det. För alla andra därute. Vem vet när vi kan göra det igen?
Tack för att du tar dig tid.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS