Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson: "Flest rätta V75-tipsettor – och de röda soffornas avgörande roll"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det vankas V75 och mycket pekar på en omsättning på över 300 miljoner kronor i helgen.
Travronden har, så klart, tagit fram fjorton tipsettor till dubbelhelgen.
Du gör bäst i att kolla in dem – för ingen annanstans får du lika många rätt förstarankade hästar.

Varje år gör Sveriges tidningar upp i en prestigefylld poängtävling om vem som kan tippa flest rätta tipsettor på den största spelformen, V75. För varje korrekt förstarankad häst utdelas en poäng i tipsligan.

• 2018 leder Travronden – fyra poäng före närmaste konkurrent (TT).
• 2017 vann Expressen – tolv poäng före närmaste konkurrent (Travronden).
• 2016 vann Travronden – sju poäng före närmaste konkurrent (OTW).
• 2015 vann Travronden – fem poäng före närmaste konkurrent (TT).

En snabb överslagsräkning för dessa åren, och fram till elitloppslördagens tävlingar, ger oss följande sammanlagda tipsliga för V75:

1. Travronden 664
2. Expressen 640
3. Guiden 624
4. TT (Tidigare Eskilstuna-Kuriren) 625
5. Dagens spel 585
6. Vi Tippa 583
7. Dagens Nyheter 558
8. V75-programmet 493
9. Aftonbladet 449
(Fotnot: Sulkysport var med första gången ifjol och slutade då femma. TT-Spektra och UNT har utgått i år.)

Sedan den 1 januari 2015 har du som läst Travronden fått hela 664 rätta tipsettor. Ingen annanstans får du i närheten av lika många och det är givetvis något som vi är stolt över. Sen ska man alltid vara ödmjuk när det blåser medvind och inse att det handlar om att utveckla och förbättra sig hela tiden, annars kommer någon annan att köra förbi. Som 86-åring (Travronden grundades 1932) har vi lärt oss detta. 

I snitt får alltså ca 2,7 rätta tipsettor till varje V75-omgång av oss. Det är ingen slump eller ren tur, tvärtom, det handlar om ett systematiskt och ambitiöst arbete som inleds i samma sekund som startlistorna till V75 blir klara på söndagarna. Den första laddningen av spelinformation tas fram under strikt tidspress. Vi gör grundarbetet först av alla och bara några få timmar efter första glimten har vi deadline och skickar iväg 20 fullmatade sidor med den mest omfattande spelinformation på V75 och fullständigt rankade lopp. Under den tiden har tipsgruppen haft minst spetsiga rankingmöten i redaktionens två röda soffor. Informationen görs sedan tillgängliga på måndagar (e-tidning) och tisdagar (papperstidning) samtidigt som den går iväg till vår digitala V75-tjänst på travronden.se, där man sedan får kommentarer och intervjuer på alla hästar, fullständig ranking och uppdaterade startlistor under veckan.

Sedan gammalt ändras sällsynt några tipsettor i Travronden, ja, om inte något alldeles särskilt händer eller någon topprankad häst blir struken förstås. Däremot händer det ofta att vi flyttar runt i våra lopprankingar beroende på vilken information vi får fram under veckans ring- och analysjobb. För tipsgruppen slutar inte att diskutera och bearbeta helgens V75-omgångar på söndagen, nej då, inte alls. Arbetet fortgår löpande under veckan och avslutas egentligen inte förrän vid spelstopp kl 16.20 på lördagen då den digitala delen av tipsgruppen serverat allt du behöver veta i utrustnings- och informationsväg för dig som ska lämna in vårt eller eget system.

Det är ett väloljat maskineri och artilleri av tipsters som "lever" tips på Travronden under veckan. Tillsammans och var för sig så gnuggar de favoriter, jagar spelvärde, spanar efter under- och överspelade hästar och söker ny, vetvärd information. Under veckan utspelar sig också ett antal ranking- och ringmöte. Avsikten med rakingmötena är att samla kunskapen i två röda soffor på redaktionen; där utmanar man varandras idéer, ifrågasätter rankingar, söker nya angreppsvinklar…och vågar tala ut och till punkt. Det är också där och då – under samtalen med högt till tak – som vi försäkrar oss om att tipsen vi ger ifrån oss är kvalitetssäkrade och håller den nivå som Travronden satt upp i vår vision. Det övergripande målet är att ”slå folket” – det vill säga att ge dig de mest streckvärda tipsettorna och spikarna du ska luta dig emot.

Här läser du Jens Sjödéns statistikblogg inför V75

Travrondens tipsgrupp är Sveriges största och mest traditionsrika. Bland våra tipsters finns nyliga och välkända miljonvinnare som Fredric Lindman och Linus Eriksson. Där jobbar också Olof Persson, Anton Pettersson, Johan Jernroos, Richard Hjellström, Anton Stöckel, Christoffer Hansson, Joakim Brundin och Wilhelm Askebring.

De flesta av dem har arbetet som tipsters både hos Travronden och andra aktörer under de senaste åren. Tillsammans utgör de dynamon som inte bara tippar V75 och V86, utan också analyserar och tippar alla(!) svenska travlopp varje år. Det är unikt. Ingen annan tidning eller sajt har en lika vidsträckt spelinformation som Travronden. Faktum är många av landets främsta tipsters använder vårt insamlade material som bakgrund till sina egna tips och tankar. Inte många skulle erkänna det kanske, men så är det.

På det hela taget är det ett gediget och ambitiöst arbete som görs varje vecka hela året. Det hela grundlades för många år sedan och är något som jag, stolt, fick överta ansvaret över efter Ola Lernå för drygt två år sedan. Sedan dess har Fredric Lindman, tidigare tipschef, och kompani adderat ett digitalt lager av innehåll som numera utgör Travronden Spel – där du får en gediget genomarbetad spelinformation och spelförslag hela vägen fram till spelstopp.

Du hittar tjänsten här!

Och jag lovar dig, i helgen är det stället att hänga om du vill ha de bästa SPIKFÖRSLAGEN och mest uppdaterade och initierade SPELINFORMATIONEN.

För bara 129 kronor i månaden (psst, första månaden är gratis!) får du tillgång till närmast oändligt (nåja) med spelinnehåll inför dagens V75. Linus Eriksson, Christoffer Hansson och Anton Stöckel är taggade till tänderna och kommer att ge dig allt du behöver veta under elitloppshelgen.

Förresten. Du ska inte tro att Travrondens arbete stannar när Elitloppet tystnar. Vi vilar aldrig. Vi finns här alla dagar om året (inte bara en gång om året). Natten mot måndag är vi tillbaka med landets rikaste information inför V75 på Mantorp. I skymundan jobbar vi också på den mest spännande spelsatsningen på många år. Spel- och utvecklingsarbetet på TR Media har samlats under samma tak och leds numera av Gustaf Björck, som även skapat Spelvärde och Köpandel samt anfört utvecklingsarbetet med Travfakta och Jokersystemet. Efter att ha ställt om vårt berättande och vår bevakning är planen framåt att göra samma resa med vår spelinformation – och det ser otroligt spännande ut.

Följ Travronden Spel på Twitter!
Följ Travronden Spel på Facebook!

Vi vill bryta väg! Vi vill vinna!

Det vill du inte missa det, heller. Så haka på oss (gratis) redan i dag – så bygger vi upp Sveriges bästa speltjänst tillsammans på Travronden Spel.

Tack för att du tar dig tid.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.