Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Glada nyheter en måndag – en guru gör debut i tidningen"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Måndagar vill man börja med glada nyheter.
Vad sägs om denna?
Jens Sjödén gör kliver in i trycksvärtan på Travrondens tidning.

Ända sedan V75 startade 1993 har Jens Sjödén fört statistik på Sveriges största pottspel. Genom åren har han gett ut åtskilliga versioner av sin välsålda Statistikbibel för V75 och V86 samt förekommer frekvent i Expressen. Via Travronden.se driver han Statistikbloggen som pålitligt levererat unik och statistikorienterad spelinformation i många år. Inläggen är ofta med på listorna över veckans mest lästa artiklar och i travkretsar är han välkänd för sina något säregna och pricksäkra analyser. 

Därför jag extra glad över att kunna berätta att han även kommer att synas i Travrondens tjocka tidning (utgivning onsdag) varje vecka, där han plockar ut sina bästa fynd och ger dig råd inför helgen.

Detta är den tredje stora V75-nyheten i Travronden. Sedan tidigare har vi gjort om uppslagen i papperstidningen med startlistorna och återfört dem tillsammans med intervjuerna samt lagt in en ny sektion med statistik som nu får nytillskott i form av statistikgurun från Kungsbacka. Allt för din skull.

Affärsområdeschefen för tips och spel på TR Media, Gustaf Björck säger:
– Jens texter inför V75 är väldigt uppskattade och det känns jättekul att vi nu tar samarbetet med honom till ytterligare en nivå. Det blir första gången som Jens levererar information till V75 så tidigt i veckan och jag tror att det här kommer att bli ett perfekt komplement till den blogg han skriver på webben varje fredag.

Travronden vilar minsann inte på hanen. Jens Sjödén gör debut redan i onsdagens tidning och ser fram emot att få börja servera siffror du inte får någon annanstans.
Hur skulle du beskriva ditt intresse för statistik?
– När jag var fem-sex år lånade jag hem alla utgåvor biblioteket hade av Statistiska Centralbyråns Årsbok (som var större och tjockare än jag) och plöjde igenom. I lexikon slog jag upp alla länder jag kunde hitta, antecknade storlek och invånarantal i min egen lilla bok och räknade ut invånare/kvadratkilometer. Och ja, på den vägen är det…
Vad kommer du att bjuda Travrondens läsare på?
– Statistik! Då tidningen kommer tidigt i veckan blir det ingen analys av spelprocent för att hitta spelvärda hästar – däremot instrument för läsaren att göra det själv! Ambitionen är att presentera siffror och statistik man inte hittar någon annanstans.
Varför ska spelarna lyssna på dig?
– Jag tycker man ska lyssna på många. Läsa in så mycket information man kan. Utan tvivel går det bättre på spelet ju mer påläst man är. Slumpens utrymme ska minimeras. Jag brukar kunna bidra med vinklar och information som inte finns någon annanstans. Kanske med synsätt som “tänker utanför boxen” som det heter numer.
Välkommen till trycksvärtans värld, Jens Sjödén!
Tack för att du väljer att läsa Travronden.

JENS SJÖDÈNS BÄSTA TIPS TILL DIG
• Se många lopp. Bra minne är bra, då slipper man sitta så mycket med lopparkivet. Ett knep för att minnas loppen bättre är att spela. Även om det bara är två kronor på en trio så följer man hästarna på ett annat sätt då man har ekonomiskt intresse och minnena lagras bättre. Det är knappast bara jag som fungerar så, tror det är ganska typiskt för spelarhjärnor.
• Två spelartyper är vanliga: 1) Den försiktiga som gärna håller sig till favoriter, och 2) Hens motsats som söker skrällar och höga odds. Spelvärda rader hittar man ofta mittemellan där få vill vara. Se till att spela rader med “rätt” kombination av favoriter och skrällar, där ligger ofta spelvärdet.
• Håll huvudet kallt när ”sista stund-tipsen” strömmar in. Statistiken är en stabil grund att så på. En häst vinner inte från 12/1640a bara för att den värmer strålande. Jag har hållit på med travstatistik i tre decennier och kan fortfarande häpna över hur lite som förändras, hur samma resultat och mönster upprepas år efter år.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS