Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Njut av sommartravet med oss – för du förtjänar det"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är nu travet är som allra bäst.
För att du ska hitta runt till landets största travfester ger Travronden i dag ut en extra tidning till våra mest trogna kunder – de som prenumererar på tidningen.
Något för dig som älskar trav att spara hela sommaren.

För vissa är Elitloppet årets höjdpunkt, även om det utspelar sig redan i maj. För andra är det Stochampionatet och Sprintermästaren som slår högst. För rätt många andra runt om i vårt avlånga travland är det sommartravet med Gotlandssmycket, Björnspjutet, Midsommarkransen, Hotingveckan, Bergslagsloppet…och så fortsätter det från veckan före midsommar och (nästan) hela vägen fram till Derbyt i månadsväxlingen till september.

Det är nu, under de kommande veckorna och månaderna, som folk går man ur huse för att samlas, mötas, mingla och besöka våra allra mest naturliga mötesplatser. Små och pittoreska travbanor som Hoting, Lyckelse, Bollnäs, Dannero och Åmål fylls med intresse, nyfikenhet, solstolar och fikakorgar. Det är charmigt, men också ljudligt och så där underbart folkligt. Precis som man vill att trav ska vara.

Banorna blir en samlingsplats för semestrande travfans och en smältdegel av glada människor som följer dramatiken vid staketet och som älskar farten och blir förtjust av spänningen. Kanske satsa en krona eller två för att få känna sig som en vinnare – och få en klapp på axeln av andra travvänner för sin analytiska förmåga eller sin skarpsynthet.

Kan det bli bättre?

Trav är, eller ja, håller på att bli en sommarsport och för många kan det säkert väcka både tankar och känslor om vintern kan komma att krympas ned till förmån för våra solgassande dagar, men faktum är att siffrorna på hästbestånd, publik, aktiva…och mycket annat har dalat sedan strax efter sekelskiftet och den avtagande trenden uteblir. Med samma utveckling faller travsporten under miljonstrecket för publik under 2019. Det vore tråkigt och olyckligt.

Något behöver hända. Något måste hända.

Och vad kan då vara bättre än att vända tillbaka myntet och titta på travsporten med nyktra ögon? När är den som allra bäst? När den som allra härligast? När är den som allra häftigast?

Sen se till att göra något alldeles extra av det. För konkurrensen med fotboll, hockey och annan underhållning är brutalt tuff. Travet kan inte utmana allt och alla varje dag, hela året runt, år ut och år in. Det går inte längre. Sällan har det varit tuffare tider än i dag, men det finns också utrymme för hopp och möjligheter. Se bara på Åby. De har gjort ett hästjobb med att rusta upp sin upplevelse och får (befogade!) lovord från många håll. De har gjort något åt sin besvärliga situation och verkar vara på rätt spår. Fantastiskt kul!

Småbanor som Årjäng, Åmål, Arvika, Hoting, Oviken och Lindesberg har i många, många år visat att de kan skapa stämning och upplevelse som lockar travintresserade att komma tillbaka gång på gång. Travronden har varit på besök och berättat om det många gånger förut, inte minst ifjol när Niclas Andersson och Thomas Blomqvist besökte en hel tävlingssäsong i Lycksele.

Jag hoppas fler hittar d-e-t i år, så vi äntligen får till det där trendbrottet så många av oss längtar efter och drömmar om. Det vore på tiden.

Jo. I den extra sommarbilagan som trillar ned i våra prenumeranters brevlåda i dag, och som dök upp som e-tidning redan i går, finns massor av travgodis. Travronden har landat på med massa sommarläsning för dig som älskar travsport som vi gör.

Vår reporter Patrick Sjöö har gjort nedslag på Halmstad, Årjäng, Axevalla, Hagmyren, Jägersro, Rättvik, Eskilstuna och Örebro. För dig som planerar en saftig travturné i sommar finns massor av läsa och tips om vad du kan besöka när man ändå är i trakten.

Fotograf Thomas Blomqvist och reporter Niclas Andersson gjorde varandra sällskap på en breddtravsdag i början på juni. Från deras besök i Eskilstuna får du en alldeles säregen liten upplevelse av de små, men ack så viktiga utövarna, inom sporten.

Hanna Norring skriver krönika om varför i hela friden hon håller på med travsport – fast varmvattnet tar slut, dyrköpta böter delas ut och startgalopperna sänker modet… För det är ju egentligen ganska magiskt, också.

Självklart bjuder vi på massor av knep och knåp. Det blir sudoku, ordflätor, korsord…och bildtävlingar med finfina priser.

Kort sagt; Det finns något för alla. Precis som det ska göra en sommartidning inför travets bästa tid.

Passa på att uppleva det på plats du med. Bättre blir det sällan.

Trevlig midsommar!
 

Psst. För dig som vill bära med oss i fickan har vi ett särskilt digitalt erbjudande som du hittar här. Få allt från Travronden för mindre än en krona om dagen.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS