Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Papperskris och hästbrist – därför förenklas startlistor till utanför-lopp"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Det råder papperskris i Europa och priserna förväntas skjuta i höjden.
Samtidigt minskar antalet anmälda hästar i både mindre och större travlopp – något som länge gjort att Travrondens tidningar tryckts med stora vita ytor.
Nu gör vi ett försök att förenkla startlistorna till loppen utanför V4 och V5 för att kunna fortsätta ge dig vad du verkligen vill ha.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Bristen på papper runtom i Europa har bidragit till oroväckande prisspiral som väntas slå till under 2022. SVT:s kulturnyheter rapporterade nyligen om hur barnböcker blivit dyrare som en konsekvens av det.

– Tidskriftsbranschen påverkas liksom övriga mediebranschen med print-utgåvor genom att papperspriserna riskerar att höjas rejält på grund av bristsituationen, säger Helle Klein, ordförande i Sveriges Tidskrifter.

Även Sveriges Tidskrifters pappersexpert Åke Persson har varnat för att tillgången till magasinspapper är lägre än någonsin.

Travronden jobbar därför intensivt för att säkerställa en längre tids förbrukning för att du som är prenumerant inte ska behöva drabbas hårdare än nödvändigt.

– Många av våra tidskrifter är ju starka printprodukter fortfarande så det är klart att läget är allvarligt, säger Helle Klein.

Färre hästar i loppen

Samtidigt är det ingen större hemlighet att antalet hästar i både mindre och större lopp har blivit färre på senare år. För Travronden innebär det att vi tryckt speldelen med stora, tomma ytor (se bild nedan). Ni som läser oss frekvent vet vad jag menar. Uppslag efter uppslag med ”vita floder” som går förlorade runt de otympliga – men väldigt bra!  – startlistorna från Kanal75. På årsbasis handlar det om 100 000-tals kronor som går förlorade. På ingenting. 

Foto: TR BILD
Ett exempel på uppslag med tomma, och dyrköpta, ytor i Travronden Spel. Foto: TR BILD

Så var det inte för tio, tjugo eller trettio år sedan när de större startlistorna med stammar en gång infördes i Travronden. Till start var en välfylld sektion med gott om smockfulla startlistor. I dag "ekar" det på fler än många håll. På ledarplats skrev Travronden nyligen om den alarmerande situationen kring vissa rubriklopp, där ibland inte mer än fem hästar kommer till start.

Det känns varken rimligt ekonomiskt, eller särskilt miljövänligt för den delen, att fortsätta mata ut tomma sidor som vi alltid gjort. På Travronden vill vi ju inget hellre än att dina pengar ska gå till saker som vi vet att de flesta älskar. Som intervjuer, reportage och nyhetsuppdateringar. Inte till att låta dyrbara ytor gå tomma.

Tidningen ska vara prisvärd och ge mesta möjliga för dina surt förvärvade slantar

Joakim Svensson, chefredaktör

I veckans utgåva av Travronden Spel testar vi därför att göra en förändring som – givet ovanstående – förmodligen är nödvändig i det långa loppet. Den berör i första hand sidorna i den så kallade bakvagnen och tävlingsdagar där V4 och V5 är huvudspelform.

Vi behåller de stora, stamfyllda startlistorna till dagens huvudattraktion, men använder oss av en enklare variant på utanför-loppen. Genom att göra det kan vi plötsligt reglera tidningen efter hästmängden i loppen, slippa att ödsla sidor på vita ytor och kan därigenom hålla nere sidmängden som vi redan vet kommer att bli avsevärt dyrare redan 2022.

Foto: TR BILD
Exempel på förenklade startlistorna till loppen utanför V4 och V5. Foto: TR BILD

Djupt rotade vanor

Vi förstår att förändringen kan komma att påverka dina djupt rotade vanor vid tv-soffan eller vid banstaketet, men efter en varsam avvägning mellan att behålla stamfyllda startlistor till samtliga lopp i veckan eller dra ned på annat uppskattat material med Daniel Berglund, Timo Nurmos och Jens Sjödén hamnade vi till slut på denna variant – som har en lägre efterfrågan bland en majoritet av våra kunder. Det har vi sett i flera kundenkäter som gjorts de senaste åren.

Framförallt innebär detta att vi kan behålla Sveriges mest omfattande spelinformation inför V75, V86 och V64 och samtidigt ge dig startlistor till så gott som alla lopp och tävlingar under veckan samt fortsätta med omtyckta tv-programmet Äntligen V75 varje fredag.

Foto: TR BILD
V86 är en av spelformerna som är mest omtyckt i Travronden Spel. Foto: TR BILD

Digitalt lider vi givetvis inte alls av samma problem och svårigheter. Där är utrymmet oändligt. Så för dig som vill ha mer utförliga startlistor till loppen utanför V4 och V5 finns en liten nyhet i tidningen. En så kallad QR-kod. Du hittar den längst upp till höger på sidorna och kan enkelt scannas den med din mobiltelefons kamera. Ett klick bort ligger fullständiga och uppdaterade startlistor, som vi har gjort dem öppna och tillgängliga för alla, på TravrondenSpel.se. Om du hellre vill ha en variant där travsporten med ägare och tränare är i fokus föreslår jag att du använder Travrondens nya tävlingscenter.

Vi förstår att detta inte enbart är till allas fördel och har stor respekt för att vissa använder Travronden Spel för att följa även i utanför-loppen till V4 och V5. En del uppskattar att se fullständig information i startlistorna. Samtidigt är intresset för dem betydligt lägre i dag, något som inte minst syns i spelomsättning och hästantal i loppen. Inget skäl är egentligen mindre värt än det andra i detta läget, men som publicist och tidningsutgivare tvingas man emellanåt att göra plågsamma avvägningar till följd av externa faktorer som papperskris, prisspiraler och distributionsproblem.

Jag hoppas du ska förstå vårt resonemang. Vi är, som alltid, ödmjuka för de synpunkter som kommer om våra prioriteringar. Hör gärna av dig till mig med åsikter och tankar till mig. Jag lovar att svara alla.

Tack för att du tar dig tid.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.