Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Prova på Travronden för e-n enda krona – ingenstans får du mer"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Coronaviruset oroar och skapar oreda över hela världen.
Sällan har god och trovärdig journalistik behövt nå ut till fler snabbare.
Därför ger vi dig chansen att prova på nya Travronden för e-n enda krona (med kampanjkoden "trmars").
Det är inte för bra för att vara sant.

Det som händer just nu hade förmodligen ingen kunnat förutse för några månader sedan. Världen hemsöks av ett smittsamt och dödligt virus som i första hand slår skoningslöst mot våra äldre och sjuka.

I vissa länder råder i skrivande stund undantagstillstånd efter coronavirusets framfart. Sverige är inget undantag. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har valt en successivt tilltagande krislinje där restriktionerna och nödpaketen avlöser varandra i strid ström. Så gott som dagligen presenteras nya uppgifter om världsläget och den svårartade samhällssituationen som blossat upp.

I dessa tider har journalistiken en viktig roll.

I egenskap av den ”femte statsmakten” förväntas vi bevaka, ifrågasätta, rapportera och informera om det avgörande som händer i (trav)samhället. Vi ska skriva om det som är intressant och relevant, och vi ska säkerställa att det är sant innan vi publicerar. Just den sista delen är extra viktig i tider av desinformation där ”alla” kan agera självutnämnda experter och ropa ut larm utan den rätta kunskapen.

På Travronden sätter vi fakta främst och är tydliga med varifrån informationen kommer. Den nyhetsjournalistik som vi publicerar ska inte bara vara belyst och källkontrollerad, den ska vara korrekt också. Det ska du som väljer att läsa oss känna dig trygg med.

I oroliga tider är det tydligt att svenska folket söker information som aldrig förut. Expressen (min tidigare arbetsgivare), Aftonbladet, Dagens Nyheter, SVT, SR och för all del Svenska Dagbladet jobbar dygnet runt från alla världens hörn och för att hålla oss uppdaterade med smittspridningar, krispaket och hälsodirektiv. Den största nyhetskällan online, Aftonbladet, skriver att de har fem miljoner unika besökare(!) som ”klickar sig runt på ett dussin sidor och artiklar i snitt” samtidigt som ”papperstidningen säljer mer än vanligt”. Det är bra att svenska folket söker sig till stora och trovärdiga nyhetskällor.

På Travronden har vi också ökat trycket på nyhetsfronten sedan sjukdomen covid-19 blev känd. Vi har ett extra stort fokus på coronavirusets följder för den svenska (och internationella) travsporten. Du kan läsa alla våra artiklar här. För det är vårt uppdrag i det stora hela. Som ledande på rapportering och bevakning av travsport kan du förvänta dig att vi skriver om det som händer när det händer. Ingenstans kan du som är travintresserad ta del av fler nyhetsartiklar, expertutlåtanden och/eller åsikter om den än så länge galopperande smittspridningen.

Berättelserna är oändliga (tipsa oss gärna om hur den märkliga tiden påverkar dig) via Facebook, Twitter, Instagram eller genom skicka ett gammalt, hederligt mejl. Om du vill vara anonym råder jag dig att använda vår säkra tipstjänst, den är öppen dygnet runt för alla.

Travronden har en stark och välrustad nyhetsredaktion med erfarenhet från lokaltidningar, kvällstidningar, tv-hus och annat. Vi är vana vid att jobbet under dygnets alla vakna timmar och under långa perioder. För närvarande utför vi – som så många andra verksamheter – vårt arbete på distans med allt vad det innebär. Vi sköter det med ett helhjärtat engagemang och en allvarsam nyfikenhet. Tack vare alla digitala hjälpmedel som vi infört under de senaste tre åren kan vi i dag samarbeta, kommunicera och publicera utan att behöva sitta vid en stationär dator på redaktionen.

Tillsammans jobbar vi för er. Och dig.

En betydande del av vår journalistik är öppen för alla att ta del av. Under den första perioden av coronautbrottet har vi varit extra frikostiga med att hålla vår samhällsbevakning och rapportering.

Men kvalificerad och genomarbetad journalistik är inte gratis, även om det finns de som tror och fortfarande tycker det. För någon måste jobba fram nyheten, någon måste bearbeta den, någon måste källkontrollera den, någon måste ringa en annan…och någon måste till slut publicera den på Travronden.se. Det är omfattande arbete om ligger bakom de 1000-tals sidor och artiklar som vi producerar varje år. Vi har inga statsbidrag, vi har inget presstöd och vi lyfter inte enda krona från varken Svensk Travsport, ATG eller riskkapitalister. Vi är ett vanligt företag, likt Netflix, som behöver finansiera vårt arbete.

Därför har vi också en betalmodell som vi i dag kallar för Plus. Den finns för dig som vill veta mer och som vill ta del av allt vårt innehåll – som fördjupningar, reportage, granskningar och åsikter. Den finns också för dig som vill ha startlistor, intervjuer, analyser, statistik och vinnande spelförslag. Mängden material är inte oändligt, det vore att ta i, men ingenstans får du i närheten av lika mycket goda läsning och avslöjande travjournalistik som av Travronden.

Just i dag och just nu kan du – som inte varit kund hos oss det senaste året – ta del av detta för e-n enda krona under en provperiod (ordinarie pris: 149 kronor per månad). Allt du behöver göra är att ange koden ”trmars”.

Det är inte mycket. Det har alla råd med.

Finessen i Plus är att ju fler det blir av Sveriges travintresserade som är villiga att stötta den goda journalistiken desto mer kommer vi att kunna rapportera om och desto mer kommer du att få via din prenumeration på Travronden.

Hittills har över 5 200 travintresserade personer valt att teckna upp sig för en digital prenumeration och över 10 000 har ett aktivt digitalt konto hos oss. De får i dag tillgång till alla artiklar, alla tips och alla e-tidningar varje dag, hela året. Det är allt annat än lite.

Vi hoppas att du också ska tycka att det är värt att stötta den goda journalistiken.

Tillsammans står vi starka.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS