Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Rätt ska vara rätt när Travronden skriver"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det som publiceras i Travronden ska naturligtvis vara rätt och riktigt.
Men ibland blir det fel – det händer alla – och då ska vi vara generösa med rättelser och genmälen.
Så här tänker vi kring informationen som publicerats i tidningen och på nätet.

Jag har nyss avslutat "Policy för rättelse - en enkel handbok i hur Travronden rättar när det blivit fel eller missförstånd" och skickat ut den till redaktionen på Travronden.
Ambitionen i den är så klart att vi alltid vill publicera en god och korrekt information i våra produkter.
Det är viktigt för vår trovärdighet och för vårt förtroende.
På Travronden har alla reportrar och fackredaktörer ett långtgående ansvar för att föra felaktigheter som felstavade namn, språkfel, faktafel, missförstånd och andra oriktigheter vidare för införande av rättelser i alla kanaler där informationen publicerats.
Framöver ska vi bli ännu bättre på detta.
För ibland blir det fel.
Missförstånd, felaktiga uppgifter från personer vi intervju eller fakta som gått i flera led. Emellanåt rent och skärt slarv. På en nyhetsredaktion med ambitionen att vara snabba kan det ibland gå lite för fort med namn, årtal eller titlar.
Det händer alla verksamheter. Även vår.

Det var inte länge sedan jag mottog ett mejl från "en besviken hästägare, uppfödare, hästskötare och före detta läsare" vars pappa som vunnit rikslopp på hög nivå hade fått ett felaktigt namn publicerat i tidningen. Hon upplevde det som nonchalant.
För Travrondens trovärdighet är det inte positivt när vi publicerar information som inte stämmer. 
I många fall upptäcker vår korrrekturläsare, Åke Ripenberg, felaktigheter. Han har mångåriga erfarenhet av arbete på redaktion och har bland annat verkat på traditionsstarka UNT, Upsala Nya Tidning. 
Om det ändå slinker igenom undviker vi att skylla på "tryckfelsnisse". Vi tar ansvar för våra misstag och publicerar så ofta vi upptäcker eller uppmärksammans på felaktigheter RÄTTELSE i kanalerna där information gått ut. Om du hittar ett fel ser vi gärna att du mejlar till redaktionen@travronden.se. Uppge gärna vad artikeln handlade om, var du hittade den (papper eller webb) och vad som är felaktigt. I vårt stora flöde, med uppåt 30-40 artiklar per dag, och skiftgående personal underlättar det vårt arbete. Artiklar som ligger på webben rättas direkt och får en rättelse i botten. Vid pågående nyhetsarbete . som t ex realtidsrapportering – uppdaterar vi uppgifterna löpande medan vi i pappersartiklar inför en rättelse i kommande utgåva.
Hör gärna av dig om du har några tankar och funderingar.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS