Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Tack för showen Björn – och grattis alla andra vinnare"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det var ju så nära.
Men det räckte inte.
Attan, så synd.

Jerringpriset är ett av de finaste idrottsprisen du kan vinna.

I kväll, måndagen den 21 januari 2019, var Björn Goop en av de nominerade som tävlade mot Sveriges samlade idrottselit på bästa sändningstid och inför miljonpublik, dessutom efter ett närmast historiskt starkt sportår. Det är inget annat än ett imponerande bevis på hur travsport engagerar. Med bara sex kandidater kvar – av de ursprungliga sexton – i den prestigefyllda omröstningen hade ett av de största spelbolagen honom som favorit till så lågt odds som 1,60. Borta var Tre Kronor, fotbollslandslaget, Charlotte Kalla, skidskyttelandslaget…med flera.

Själv sa huvudpersonen till Travronden TV:

–  Det är lite puls, det är det.

Han var säkerligen inte ensam. Runt om i vårt avlånga travland gick mobilerna och tangenterna varma för att den svenska travkusken som erövrade Vincennes tillsammans med Readly Express en kall januaridag 2018 skulle få kliva upp på scenen för att ta emot Jerringpriset. Det var gastkramande och spännande på så många vis.

Tyvärr räckte det inte till att få nosen först. Inte denna gången i alla fall.

Istället var det Tove Alexandersson, orientering, och Hanna Öberg, skidskytte, som fick äran att göra upp i slutfinalen och till syvende och sist var det skidskytten – som charmade svenska folket med OS-guld i Pyeongchang och belönats med Svenska Dagbladets bragdguld – som fick kliva upp i rampljuset till en stående ovation i Globen.

– Det är helt sjukt, var hennes första kommentar i SVT.

Det är lätt att förstå reaktionen. Att tilldelas Jerringpriset bland tidigare vinnare som Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg och Pernilla Wiberg är inte alla förunnat.

För Björn Goop blev det inte annat än att krama den värdiga vinnarens hand och vandra ut i Stockholmsnatten med en hedrande topplacering.

Det är minsann inte fy skam.

Jag skämtar. Det är fantastiskt, det också!

Att travsporten ens nämns i så fina och stora idrottssammanhang som Jerringpriset har större betydelse än många anar. Synligheten är värd sin vikt i guld och öppnar dörrar – och rum – som kanske annars hade varit förseglade. Det finns ett otal exempel på hur intressen har ökat, hur ungdomar vaknat till liv, politiker plötsligt fått blåslampa på sig och … andra positiva effekter givit svallvågor som skvalpat långt efter att röda mattan rullats in och scenen monterats ned.

Ur det perspektivet var det synd att travsporten – med sina vikande siffror och negativa publiktrender – inte erövrade svenska folkets hjärtan. Ur så gott som alla andra perspektiv är det bara att buga, bocka och gratulera alla kvällens pristagare och fantastiska idrottsprofiler.

Tack för en förnämlig show, Björn!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS