Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Vi är med tv-dokumentär – se "En stjärnas sista kamp""

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är elitloppsmånad och gyllene läge att skaffa dig en prenumeration på Travronden.
Varför?
Du får inte bara mer reportage och spelinformation än någonsin – nu är det dessutom världspremiär för första delen i berättelsen om världsstjärnan Readly Express.
En tv-dokumentär från Travronden TV som du inte vill missa.

Att titta på tv och video på nätet är populärt och är fortsatt under kraftig frammarsch. Enligt ”Svenskarna och Internet 2018” tittar i dag 85 procent av internetanvändarna på film och video. Motsvarande siffra förra året var 81 procent och tillväxten beror framförallt på att de äldre åldersgrupperna har upptäckt fördelarna med att ”streama” tv.

Jag är själv en av dem som i stort sett övergivit linjär-tv. Enda som håller mig kvar är vissa sportsändningar på betalkanalerna som ännu inte hittat sin väg ut på nätet i lämpligt kvalitet.

Störst av alla aktörer på svenska marknaden är i dag SVT, som står för ca 33 procent av det totalt tittandet på digitalt videoinnehåll. Ett av de mest populära ämnesområdena hos public service är – dokumentärer. För er som inte sett den dokumentära giganten ”Hockeyns historia” med Jens Lind och Albert Svanberg kan jag varmt rekommendera resan igenom 1900-talet, då ishockey gick från att vara tämligen okänd avart till bandy till att bli en nationell passion och klenod. Kring travsporten, som också har en ärorik historia, kryllar det inte direkt av klassiska inslag i de digitaliserade arkiven. På SVT hittar jag "Solvalla - travets högborg" från 1945 samt "Vad hände med rufflaren?" och "Klart man längtar till mors dag", signerade den fantastiske Tom Alandh. I övrigt ekar det ganska tomt för dem som inte har ett eget DVD-arkiv.

För att möta de nya trender och väcka just nyfikenhet hos er som läser oss gjorde Travronden förra året en egen dokumentär om Elitloppet 2018. Det blev en kavalkad i folkfest, rekord, glada vinnare, besvikna förlorare och startkaos innan Ringostarr Treb avslutade med att vinna årets största travlopp.

Du kan se den igen här.

Dokumentären – som var nära 35 minuter lång – fick ett fint bemötande och lovordades från många olika håll. På redaktionen fick vi blodad tand av att kunna berätta om saker på ett helt nytt sätt.

Sagt och gjort. När vi satte oss ned för att börja planera inför årets höjdpunkt fanns produktion färskt på näthinnan. Ur det växte en idé om att göra den största svenska stjärnan och vinnaren av Prix d’Amérique, Readly Express, som gör sin sista resa och göra det på ett sätt som ingen annan ens skulle komma på.

Sedan dess har reportrarna Jonas Möller och David Grudd tillsammans med mästerfotografen Thomas Blomqvist kämpat hårt med att återuppliva ”gamla” minnen och historier från innan hästen var född fram till i dag. På vägen har de träffat så gott som alla i kretsen kring hästen och hans motståndare. Resultatet ges ut i fyra delar á 10 minuter med start på onsdag då ”En stjärna föds” publiceras samtidigt i Travrondens tidning, på Travronden.se och i Travronden TV. Läser du vår e-tidning kan du tjuvläsa redan i dag här.

Detta vill du inte missa.

(Psst. För dig som inte är prenumerant på Travronden har jag ett särskilt erbjudande till dig. För 1 kr om dagen kan du läsa allt vi gör i tre månader. Klicka här!)

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS