Sveriges ledande travtidning
Foto: TR BILD

Elitloppet 2021

Elitloppet är världens största och kanske mest prestigefyllda travlopp. Det avgörs alltid sista söndagen i maj, på mors dag. Vinnaren får tre miljoner kronor och blir en av travsportens odödliga.

ANNONS

Allt om Elitloppet

Elitloppet är årliga höjdpunkten för alla travintresserade. Sista helgen i maj gör 16 av världens bästa travhästar upp om tre miljoner kronor i en prestigefylld final på Sveriges nationalarena för travsport – Solvalla. Travfesten ses på plats av över 50.000 besökare från hela världen, vilket också gör elitloppshelgen till Sveriges näst största idrottsevenemang. 2020-2021 tävlas det utan världens bästa publik på grund av pandemi.

Elitloppet är ett inbjudningslopp som tas ut av Solvallas sportchef, Anders Malmrot. Totalt delas tolv rosa biljetter ut till hästar som presterat på högsta nivå under försäsongen. Fyra hästar direktkvalificerar sig via segrar i Paralympiatravet (Åby), Finlandia Ajo (Vermo), Meadow Roads lopp (Solvalla) samt Prins Daniels Lopp (Gävle). Till slut blir det ett startfält med 16 av världens bästa hästar.

Elitloppet - försök 1:

Elitloppet - försök 2:

Nu vet jag hur de som bestiger Mount Everest känner när de når toppen och trycker ned sin flagga

Joakim Lövgren om att vinna Elitloppet med Brioni (2011)

Historien

Elitloppet är världens största och det överlägset mest prestigefyllda sprinterloppet i trav. Det har körts sedan 1952 när Walter Haitmann styrde Permit först över mållinjen och besegrade det svenska hoppet Frances Bulwark. Då hette loppet Solvallas Jubileumslopp, men redan året efter bytte det namn till Internationellt Elitlopp och 1962 lades spänningsmomentet med försök och final till, vilket lyfte loppet till nya höjder.

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Publikfesten

Till Elitloppet vallfärdar travintresserade från hela världen. Inte sällan är det över 50 000 människor på plats från fredag till söndag under den sista helgen i maj. Stämningen på Solvalla är vida omtalad och tävlingarna väcker enorm uppmärksamhet i travvärlden och Idrottssverige. Elitloppet visas också på bästa sändningstid i TV4 och under helgen avgörs dubbla V75-omgångar med finaler och många av landets främsta varmblodiga och kallblodiga travhästar.

TV:
Så är publikfesten (Prisbelönta dokumentär från Travronden)

Elitloppet är det hårdaste loppet av alla. Tuffare än Prix d'Amérique.

Remington Crowns tränare Jan Kruithof

Vinnarna

Sedan premiäråret 1952 har många av världens travhästar vunnit Elitloppet. Under de första decennierna dominerades segerlistan av internationella hästar, främst från travnationen Frankrike. Bland de tidiga vinnarna finns bland andra legendariska Gelinotte och Eileen Eden.

Under 1970-talet slog sig tre svenska travstjärnor in i världseliten genom att vinna Elitloppet. Först ut var Dart Hanover med Berndt Lindstedt i sulkyn, sedan var det Ego Boy med Ingemar Olofsson som vann innan Pershing avslutade 1979 med att ta Lindstedts andra titel.

På 1980-talet tog Sverige över som stormakt. Inte mindre än fyra svenska inteckningar togs inom loppet av några år av legendariska travhästarna The Onion (1984), Meadow Road (1985), Utah Bulwark (1987) och Napoletano (1989). Tre gånger var Stig H Johansson som tränade och körde, den fjärde styrdes av Torbjörn Jansson. Men den mest minnesvärda vinsten togs av Mack Lobell, som vann i överlägsen stil 1988 och senare flyttades till Sverige av ägaren John-Erik Magnusson. En epokavgörande flytt av en världsrekordhållare.

TV:
Här besegrar Copiad den "omöjlige" Pine Chip (1994)

På 1990-talet avgjordes den klassiska duellen mellan det svenska hoppet Copiad och Pine Chip, där den amerikanske superstjärnan till slut fick se sig besegrad och galopperade som slagen på upploppet. Detta var 1994. Påföljande år upprepade Copiad segern. Mot slutet av decenniet gav superstoet USA viss upprättelse när superstoet Moni Maker vann på fina tiden 1.10,6/1609 m.

För mig är det här det största. Och jag tycker just den här segern även gör Varenne störst

Travtränaren Jori Turja efter Varennes andra raka seger i Elitloppet

Under början på 2000-talet var det Sverige som tog de flesta segrarna i Solvallas Internationella Elitlopp. Den italienske monsterhästen Varenne – av många kallad världens bästa travhäst genom tiderna – tog dubbla segrar 2001 och 2002, men den mest folkliga segern är svenske Victory Tilly som år 2000 tog Stig H Johansson mest uppskattade elitloppseger. Även From Above (2003), Gidde Palema (2004), Conny Nobell (2006) och Torvald Palema (2009).

På 2010-talet har det fortsatt vara svensk dominans och några av de mer upphaussade vinnarna har varit Commander Crowe (2013) och Nuncio (2016). På senare år har Elitloppet återigen tagits över av Frankrike och Italien som där de två franska skrällarna tagits av Timoko och Dijon. 2020 var svenske Propulsion först över mållinjen, men ströks senare sedan det avslöjats att han tävlat nervsnittad. Istället tilldelades Cokstile vinsten.

Rekorden

Sedan 1952 finns det nio hästar som har vunnit Elitloppet två gånger och endast en av dem är svensk. Det är Copiad. Övriga är Timoko, Varenne, Mack Lobell, Idéal du Gazeau, Roquépine, Timothy T., Eileen Eden och Gelinotte.

Hästen som deltagit flest gånger var den outtröttlige Xanthe som var med hela sju gånger (1965-1971). Ingen gång blev han bättre än femma. Endast tre hästar har lyckats ta sig till elitloppsfinalen fem gånger i rad. Det är Nealy Lobell, Timoko och Propulsion – som dock ströks på grund av nervsnittning 2020. 

Den hittills snabbaste segertiden i Elitloppet kom 2017, då Timoko skrällde från ledningen och vann på 1.09,0/1609 m. 2018 tangerades den av Ringostarr Treb.

Att vinna Elitloppet är det största ögonblicket i karriären

Stig H Johansson, legendarisk rekordman i Elitloppet

Den kusk som vunnit Elitloppet flest gånger är Stig H Johansson, som erövrat hela sex titlar (1984, 1987, 1989, 1991, 1997 och 2000). Han har dessutom rekordet i antal deltaganden med 28 gånger från 1971 fram till 2005, då han också tagit sig till final 24 av gångerna. Bästa segerprocenten har Charlie Mills, som segrat båda gångerna han ställt upp i Elitloppet (1956 och 1957).

Äldste deltagare i Elitloppet är hedershästen Spring Erom som gjorde debut i den internationella stortävlingen som 12-åring och slutade sjua i finalen efter en heroisk insats i försöket.

TV:
Så avgjordes Elitloppet 2020

Elitloppet och corona

På grund av rådande pandemi har Elitloppet 2021 publikbegränsningar. Av allt att döma kommer Solvalla endast att släppa in restauranggäster under elitloppshelgen, vilket innebär att folkfesten är inställd för andra året i rad. Ett begränsat antal bordsplatser kommer att erbjudas hästägare med startande häst samt gäster som valde att boka om sitt restaurangbesök under Elitloppet från 2020 till 2021.

För den som vill ta sig till Solvalla för att se tävlingarna på plats finns flera olika alternativ. Det går att åka buss, tåg och även promenera från Sundbyberg Centrum.

För den som vill spela på hästar och V75 är Elitloppet den helgen som omsätter mest pengar varje år. Via ATG, som är det enda officiella spelbolaget, erbjuds odds och poolspel som V75, V5, V4 och Dagens Dubbel. Du läser mer om hur du vill en vinnare på Elitloppet på TravrondenSpel.se och i tidningen Travronden Spel.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Elitloppet är en publikfest. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD