Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Åby travbana

Om travbanan

Åbytravet ligger i Mölndal, nära Göteborg, och räknas som den näst största och mest moderna travanläggningen i Sverige. På travbanan finns dubbla så kallade open stretch-spår på upploppet, vilket innebär att slutstriderna blir rafflande. I den upprustade anläggningen finns också två större restauranger, ett hotell och en renoverad konferensdel. Varje år besöks Åbytravet, som invigdes redan 1936, av uppemot 100 000 travintresserade gäster.

Om travtävlingarna

Under året arrangeras omkring 60 tävlingsdagar, varav flera sker inom ramen för ATG:s spelformer V86 och V75, på Åbys travbana. De sportsliga höjdpunkterna är de internationella storloppen Åbys Stora Pris och Paralympiatravets final (tidigare Olympiatravet) – med en respektive två miljoner i förstapris – som har körts under många år. Bland vinnarna i Åby Stora finns hästar som Commander Crowe (2014), Gidde Palema (2003, 2005), Victory Tilly (2000, 2002), Ideal du Gazeau (1981) och Express Gaxe (1980) medan Paralympiatravet erövrats av Gidde Palema (2003-2005), Copiad (1995-1995), Queen L (1993-1994) och Utah Bulwark (1986). Under året avgörs också andra anrika tävlingar som SM-helgen samt de så kallade pokalloppen Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal i Göteborg.

Om travprofilerna

Flera av landets största och främsta tränare har representerat Åbytravet. Överlägset mest framgångsrik för dagen är Robert Bergh, som är en av landets mest segerrika A-tränare. Bland tidigare banchampions finns välkända travprofiler som Åke Svanstedt, Olle och Björn Goop samt Veijo Heiskanen och Olle Elfstrand.

Fakta om Åby travbana

Publikplatser
15 000
Byggd
1936
Längd
1 000 m
Upplopp
180 m
Bredd 1 640 m
23 m
Bredd 2 140 m
23 m
Vinklad startbilsvinge
Nej
Bankod
06
Banförkortning
Å

Storlopp på Åby travbana

Paralympiatravet
En årlig serie med travlopp av högsta internationella klass och prissumma på en miljon kronor. Sedan premiären 1979 finns vinnare som Gidde Palema, Maharajah, Scandal Play och Copiad.
Kungapokalen
Konung Gustaf V:s Pokal är ett årligt travlopp av högsta internationella klass och en prissumma på över en miljon kronor. Bland vinnarna sedan 1941 finns Sebastian K., Remington Crown och Aetos Kronos.
Drottningpokalen
Drottning Silvias Pokal är ett årligt travlopp av högsta internationella klass med över en miljon kronor i prissumma. Loppet, som körts sedan 1983, har vunnits av Giant Diablo, Hilda Zonett och Ina Scot.
Åbys Stora Pris
Åby Stora Pris är en prestigefylld och årlig travtävling som arrangerats sedan 1936 och hålls för hästar av högsta internationella klass. Bland tidigare miljonvinnare finns Readly Express, Moni Viking och Sebastian K.
Lyon Grand Prix
Ett årligt travlopp av näst högsta internationella klass med en högre prissumma. Bland tidigare vinnare finns Dante Boko, Mellby Viking och Spitcam Jubb.
Svenskt Mästerskap
Ett årligt och stort travlopp av näst högsta klass med ett förstapris om 500 000 kronor. Sedan 1939 har loppet vunnits av bland andra Very Kronos, Torvald Palema och Steinlager.
Sto-SM
Ett årligt och större travlopp för svenskfödda ston som avgörs på hösten och håller näst högsta klass. Bland vinnarna finns Cash Crowe, Youana och Hilda Zonett.