Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Axevalla travbana

Om travbanan

Axevalla travbana, som ligger i närheten av Skara, invigdes redan den 12 augusti 1956 av Västergötlands Travsällskap och förknippas starkt med sitt långa och utslagsgivande upplopp (227 meter). Axevalla är omtyckt av många och också en av de mest publikstarka i landet.

Om travtävlingarna

Varje år står Axevalla som arrangör för ett 40-tal tävlingsdagar, varav flera utgör V75-omgångar i ATG:s spelkalender. Höjdpunkten – både för aktiva och publik – är Stochampionatet som håller hög internationell klass och årligen lockar 10 000-tals besökare. Den första upplagan avgjordes 1969 och vanns av Gösta Nordin och Goldhook, sedan dess har vinnare som Queen L. (1990), Ina Scot (1993) och Krossed Out (1996) passerat i revy.

Om travprofilerna

Det finns många framgångsrika travtränare som haft Axevalla som sin hemmabana. Några av de mest kända är Åke Svanstedt, med sönerna Anders och Rickard, samt Ulf Stenströmer och Sofia Aronsson. Bland många banchampions finns välbekanta tränarprofiler som Olle Elfstrand, Folke Sjöberg och Sven Berggren samt Olle Goop.

Fakta om Axevalla travbana

Publikplatser
20 000
Byggd
1956
Längd
1 000 m
Upplopp
227 m
Bredd 1 640 m
21,6 m
Bredd 2 140 m
22,5 m
Vinklad startbilsvinge
Nej
Bankod
08
Banförkortning
Ax

Storlopp på Axevalla travbana

StoChampionatet
Ett årligt nationellt och mycket statusfyllt travlopp med hög prissumma som avgörs på Axevalla i juli.
Trippeltravet
En av årets höjdpunkter för travintresserade som då reser till Axevalla för att titta på travsport under tre dagar.
Guldstoet
Ett prestigefyllt och nationellt travlopp för 3-åriga ston som avgörs i juni.