Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jägersro travbana

Om travbanan

Jägersro travbana i Husie, utanför Malmö, är en av Sveriges tre största travbanor. Den invigdes redan i maj 1907, vilket gör den till den äldsta anläggningen i landet. Förutom travlopp anordnas också galopptävlingar på Jägersro, vilket man är ensamma om i Sverige.

Om travtävlingarna

Jägersro står ofta som värd för V75, ATG:s omtyckta spelform, och är en av banorna som delar på ansvaret för V86 Xpress. Årets höjdpunkt är Svenskt Travderby, som körts sedan 1928 och alltid avgörs första helgen i september med ett förstapris på två miljoner kronor. Bland vinnarna i den anrika och internationellt högklassiga tävlingen finns Gay Noon (1953), Ina Scott (1993), Victory Tilly (1999), Maharajah (2009) och Readly Express (2016). På Jägersro avgörs också Derbystoet, Svensk uppfödningslöpning, C.L. Müllers Memorial och det internationella sprinterloppet Hugo Åbergs Memorial, som körts sedan 1970, med en miljon kronor till vinnaren. På den segerlistan finns stjärnhästar som Zoogin (1996), Varenne (2002) och Gidde Palema (2004-2005). Ett annat populärt inslag är Gentlemannadagen i slutet på maj som brukar locka mer än 10 000 besökare med blandat travintresse.

Om travprofilerna

Som det anstår en storbana har många framgångsrika och välkända profiler haft Jägersro som hemmvist. Bland namnen som sticker ut som banchampions finns kanske framförallt familjen Takter med Bo Wiliam samt sönerna Johnny och Jimmy, men också Lutfi Kolgjini, Erik Adielsson, Leif Lövgren, Per-Olof Gunnarsson och Kjell Isgren.

Fakta om Jägersro travbana

Publikplatser
15 000
Byggd
1907
Längd
1 000 m
Upplopp
190 m
Bredd 1 640 m
23 m
Bredd 2 140 m
23 m
Vinklad startbilsvinge
Ja
Bankod
07
Banförkortning
J

Storlopp på Jägersro travbana

Hugo Åbergs Memorial
Ett årligt och prestigefyllt internationellt travlopp med över en miljon kronor i förstapris och tidigare vinnare som Torvald Palema, Gidde Palema och The Onion.
Svenskt Travderby
Derbyt är ett av Sveriges mest prestigefyllda travlopp med två miljoner kronor i prissumma. Sedan 1932 finns vinnare som Ina Scot, From Above, Remington Crown, Maharajah och Victory Tilly
C.L. Müllers Memorial
Ett årligt travlopp av internationell klass med en hög prissumma som vunnits av Frances Bulwark, Maharajah och Commander Crowe.
Svensk uppfödningslöpning
Ett av det mest klassiska travloppen för de allra mest talangfulla svenska travhästarna. Sedan 1928 finns vinnare som Ibrahim Pascha, Revenue, och Raja Mirchi.
Gentlemannadagen
En årlig publikfest som alltid arrangeras på Kristi himmelsfärdsdag och besöks av 1000-tals familjer.