Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Solvalla travbana

Om travbanan

Solvalla är Nordens största travbana och benämns ofta som Sveriges nationalarena för travsport. Den anrika anläggningen invigdes den 31 juli 1927 och blev då den andra permanenta landbanan. 1984 uppfördes Hästsportens Hus, arbetsplats för travförbundet Svensk Travsport (ST) och spelbolaget ATG, på ena kortsidan. I dag är arenan, som kan ta emot 35 000 besökare, ett uppskattat besöksmål för den som vill se travtävlingar på plats.

Om travtävlingarna

Solvalla står ofta som huvudarrangör på ATG:s populära spelformer V75 och V86. Den mest största och mest besökta tävlingsdagen är Elitloppet, som räknas som Sveriges näst största idrottsevenemang efter Vasaloppet, och avgörs sista helgen i maj varje år. Det prestigefyllda internationella sprinterloppet har vunnits av stjärnhästar som Victory Tilly (2000), Ego Boy (1973), Copiad (1994-1995) och Varenne (2000-2001). Andra stora travtävlingar som körs på Solvalla är Svenskt Travkriterium, även kallat Kriteriet, och Svenskt Trav-Oaks, samt Jubileumspokalen.

Om travprofilerna

Många av Sveriges främsta och mest välkända travtränare har haft Solvalla som sin utgångspunkt genom åren. Mest framträdande är stormästarna Stig H Johansson samt släkten Nordin med Sören, Gunnar och Gösta i spetsen, men härifrån utgår också välkända travtränare som Stefan ”Tarzan” Melander, Roger Walmann och Stefan Hultman. På senare år har tränarligan mestadels handlat om Daniel Redén, Timo Nurmos och Svante Båth samt kuskar som Erik Adielsson, Örjan Kihlström och Ulf Ohlsson.

Fakta om Solvalla travbana

Publikplatser
35 000
Byggd
1927
Längd
1 000 m
Upplopp
200 m
Bredd 1 640 m
20,7 m
Bredd 2 140 m
21,7 m
Vinklad startbilsvinge
Nej
Bankod
05
Banförkortning
S

Storlopp på Solvalla travbana

Elitloppet
Ett av Sveriges och världens mest prestigefyllda travlopp som alltid avgörs sista söndagen i maj på Solvalla. Bland vinnarna som får fyra miljoner kronor finns Victory Tilly, Ego Boy och Copiad.
Europeiskt championat för ston
Ett internationellt och uppskattat travlopp för 3-åriga ston och äldre hästar på Solvalla.
STL Open
Ett årligt större travlopp med högre prissumma för hästar som samlat flest poäng i 15 försök.
Svenskt Trav-Kriterium
Kriteriet är ett av årets höjdpunkter och särskilt stort travlopp för 3-åriga hästar med 4 miljoner kronor i prissumma.
Svensk Trav-Oaks
Oaks är ett av årets höjdpunkter och särskilt stort travlopp för 3-åriga hästar med 2,8 miljoner kronor i prissumma.
Harper Hanovers Lopp
Harpers är ett särskilt stort och prestigefyllt stayerlopp för 3-åriga och äldre hästar som avgörs under elitloppshelgen.
Solvalla Grand Prix
Solvalla GP är ett stort travlopp för travhästar av högsta internationella klass.
Sweden Cup
Sweden Cup är ett större internationellt travlopp över sprinterdistans som avgörs under elitloppshelgen på Solvalla.