Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Rött blinkande ljus för allvarliga problem"

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

Varje vecka kommer någon av våra sex experter att svara på dina frågor. Den här veckan kom en fråga till hästtandtekniker Giovanni Neri, som handlade om äldre hästars tandhälsa.

Publicerad:

Sedan en tid tillbaka har Travronden valt att ta in sex experter, för att svara på läsares frågor. Vill du ha svar på en fråga av en av våra experter? Skicka då in din fråga till redaktionen@travronden.se, eller dennis.engelbo@travronden.se. Frågan kan givetvis ställas helt anonymt. Svar på tidigare frågor hittar du under "Läs även", under svaret på denna fråga.

Våra experter:

  • Veterinärpraktik (Hanna Lähdekorpi).
  • Munhälsa (Giovanni Neri).
  • Arbetsliv, arbetsmiljö och lönefrågor (Anja Westberg och Jörgen Gustavsson).
  • Företagsjuridik (Helena Backlund).
  • Hovslageri (Patrick Hedqvist).

Veckans fråga:

Hej! Jag har en 20-årig gammal travare och hennes tänder är på väg att bli riktigt dåliga. Finns det något jag kan göra för att undvika att det blir sämre och sämre? Och finns det något man kunde ha gjort redan från tidig ålder, för att förhindra att tänderna blir dåliga? Hälsningar /Mats

Svar Giovanni Neri, hästtandtekniker, frågor om hästens munhälsa:

Hej Mats, tack för frågan!

Hästarnas permanenta tänder slipas och bryts ner kontinuerligt genom livet. Det kommer till slut till en fas när hästen blir gammal, när kvaliteten på tänderna blir så dålig att hästen börjar tappa tänderna. Det finns ingen exakt ålder när denna process startar då det kan bero på en rad olika anledningar som exempelvis gener och miljö.

Det bästa du kan göra för att hästen ska bli gammal och ha en sund mun, även under slutdelen av livet, är att ge hästen regelbunden tandvård från början till slut. Äldre hästar behöver tandvård lika mycket som unga hästar, cirka två gånger per år.

Viktnedgång, att hästen inte kan behålla maten i munnen, ändring av beteende eller att hästen inte vill äta upp maten är alla symptom på att det kan vara något problem med hästens mun.

Hosta/nysningar och dålig andedräkt är vad jag kallar rött blinkande ljus för allvarligare problem. Det kan vara tandinfektion, men det kan även vara en konsekvens av en tandfraktur.

När det kommer till att fodra en gammal häst är det viktigt att få ett utlåtande från en tandtekniker. En vanlig åtgärd när hästens tänder börjar bli dåliga och glasartade är att blötlägga maten. Nu för tiden erbjuder foderleverantörer väldigt många bra produkter som är speciellt tillverkade för äldre hästar.

När jag går igenom en äldre hästs mun är givetvis mitt mål att han ska kunna tugga komfortabelt. På äldre dagar är det funktionen som är den viktiga biten.

Äldre hästars tänder blir mer känsliga och har en benägenhet att spricka oftare. Det kan leda till att mat packar sig i onormala utrymmen och därefter skapas en perodontal infektion med ofta svåra konsekvenser som följd. Därför är det, som nämnt tidigare, viktigt att låta tandtekniker undersöka hästens mun hela livet.

Däremot finns det tyvärr inte något tillskott, likt våra flourtabletter, för hästar på marknaden exempelvis.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS