Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Propulsion godkänd i Finland

Foto: TR BILD
Propulsion. Foto: TR BILD

Ett flertal europeiska länder har redan sagt okej. Efter ett möte på måndagen har finska avelsnämnden beslutat att Propulsion får användas i finsk avel.

Publicerad:

Dagarna efter att Propulsion (e. Muscle Hill – Danae) vann Elitloppet framkom uppgifter om att hästen blivit nervsnittad. På en presskonferens den 29 oktober presenterade Svensk Travsport sin utredning i ärendet. Förbundet valde att stryka Propulsions alla resultat på svensk mark. Ansvarsfrågan i ärendet kvarstår fortsatt.

I samband med att Svensk Travsport bekräftade att Propulsion nervsnittats ogiltigförklarade och undanröjde avelsvärderingsnämnden beslutet om avelsvärderingen av hingsten.

Propulsion står numera uppstallad som avelshingst i USA. Han har sedan tidigare godkänts som avelshingst i de europeiska länderna Norge, Belgien, Danmark, Nederländerna och Italien.

Utanför Europa är Propulsion också godkänd i USA, Kanada och Australien.

Nu kan även Finland läggas till. Suomen Hippos meddelande nämligen under tisdagen att man under måndagen haft ett möte där man tagit upp frågan. Man beslutade att godkänna Propulsion. Enligt det finska avelsreglementet behöver en utländsk hingst vara godkänd för avel i hemlandet samt hans uppgifter granskade av finska avelsnämnden för att användas i avel, antingen med transport- eller med fryst sperma.

Den aktuella hingsten behöver dessutom finnas med på någon av de finska hingststationernas lista över avelshingstar.

– Saken är långt ifrån enkel. Nervsnittning är ingenting som går i arv och hästen har visat sin kapacitet på tävlingsbanorna. Hästen är godkänd i hemlandet, vilket gör att avelsnämndens beslut är enigt med det finska avelsreglementet, säger Minna Mäenpää, avelschef på Hippos.

På torsdagen meddelande även tyska travförbundet Hauptverband für Traberzucht (HVT) att Propulsion godkänns som avelshingst i Tyskland. Förbundet skriver att det i Tyskland inte är tillåtet att tävla nervsnittad, men att man i och med att hästen numera står uppstallad i USA väljer att godkänna honom som avelshingst. Dock endast via importerad sperma från USA tills vidare.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.