Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

DNT backar Johansen

Foto: TR BILD
Steen Morten Johansen. Foto: TR BILD

Steen Morten Johansen fick sparken av ST, men sitter säkert som dopningsutredare åt det norska förbundet. Propulsion-utredningen har inte ändrat på den saken.
– Han har vårt fulla förtroende, hälsar DNT.

Publicerad:

I somras sparkade Svensk Travsport sin säkerhetschef Steen Morten Johansen. Beskedet kom i början av juli och var enligt Johansen kopplat till utredningen om Propulsion.

– Min upplevelse är att ST vill lägga skulden på mig. Det är så jag känner, sade han till Travronden.

Sommaren 2019 följde Johansen upp ett tips om att Propulsion var nervsnittad. Han lät undersöka hästen och den undersökningen fick skarp kritik vid torsdagens presskonferens om fallet.

– Det finns en hel del saker som väcker frågetecken. Man kan också säga att om det är en häst som är importerad från USA – där nervsnittning är tillåten – fanns det något sätt att kontrollera om det fanns information om detta? Svaret är ju ja, det fanns hos det amerikanska travsportförbundet. Det hade varit en ganska enkel kontroll att göra, sade utredaren Pehr Jern och fortsatte:

– Att sedan anlita Daniel Redéns egen veterinär kanske inte var helt lyckat ur objektivitetssynpunkt. Jag har inga synpunkter på om han var kapabel att sköta uppdraget, men det var mindre lämpligt att anlita Redéns egen veterinär.

Johansen arbetar sedan 2016 för UUD som utreder dopningsfrågor åt det norska travförbundet, DNT. Efter torsdagens kritik försvaras Johansen av DNT i en skrivelse som är undertecknad av generalsekreteraren Svein Morten Buer, chefsveterinären Anne Wangen samt ledaren för UUD, Birgit Ranheim.

– Hans omfattande kompetens och erfarenhet av att utreda ärenden har varit en värdefull resurs både i UUD:s arbete och i andra frågor som han undersökt åt DNT. Johansen har bland annat haft en central roll i utredningarna av Westergaard- och Souloy-fallen, där hans insatser varit mycket viktiga.

– DNT vill därför betona att Steen Morten Johansen har vårt fulla förtroende och att hans kompetens, erfarenhet och höga integritet gör att DNT vill fortsätta det viktiga samarbetet framöver, skriver DNT.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.