Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Därför öppnar Travronden upp artiklar om Järvsöfaks"

Foto: TR BILD
Kallblodsfenomenet Järvsöfaks finns inte längre med oss. Måndagen den 19 oktober 2020 somnade hästen in. Foto: TR BILD

Järvsöfaks är död.
För att så många som möjligt ska kunna läsa om en av våra största och mest folkkära profiler genom tiderna låser Travronden nu upp våra nya artiklar om sagohästen.
Var med och dela en oförglömlig sagokarriär du också.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

– Det är en tung förmiddag och jag har bävat för den här dagen. Hästen har åldrats mycket och det var en barmhärtighetsgärning.

Orden kommer från travtränaren Jan-Olov Persson, mannen som levt vid Järvsöfaks sida i stort sett varje dag sedan han föddes den 23 juni 1994 (vilken sommar det var!).

Nu har Järvsöfaks travat vidare till de evigt grönskande ängarna.

Vi på Travronden har följt hästen sedan hans första steg och vet vilket äventyr på tävlingsbanorna och vilken resa i den svenska folksjälen som stjärnhästen från Hudiksvall bjudit på.

De som kan sin travhistoria brukar – trots att han inte är ett varmblod – peka ut honom som en av de starkaste kulturbärarna av vår sport.

Någonsin.

Det är ett hedersbetyg som vittnar om kapacitet utöver det vanliga, framgångar utöver det vanliga, stjärnglans utöver det vanliga, och en hänförande aura utöver det vanliga.

Järvsöfaks var också en häst utöver det vanliga.

Detta är en sorgens dag, men också en minnenas och hyllningarnas dag

Joakim Svensson

Nu finns legendaren inte längre med oss, han har blivit en äkta legend. Klockan 09.40 måndagen den 19 oktober 2020 lämnade Järvsöfaks jordelivet och somnade in vid en ålder av 26 år.

En dag som detta kan det vara värt att påminna sig om hästens livsgärning och allt det som han utförde i vårt avlånga travland.

• Järvsöfaks har vunnit 201 lopp på 234 tävlingsstarter.

• Han har slagit världsrekord (1.17,9/1640a).

• Han har vunnit det norska kallblodsderbyt.

• Han utsetts till årets kallblod tolv år i rad och årets häst tre gånger.

Han är invald i travets hall of fame och har blivit avbildad som staty.

• Han har deltagit i den beridna högvakten i Stockholm, paraderat på anrika Vincennes och uppträtt i Stockholm International Horse Show.

Orden för att beskriva honom räcker inte till, minneslistan är i det närmaste oändlig och ett ”tack” räcker ingenstans. Hans arv är större än vad som går att överblicka här och nu. 

Jag hoppas han visste om det.

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Till sina sista dagar var Järvsöfaks med oss på många vis. Någon som aldrig slutade ge själ och skäl för människor att upptäcka och älska travsport.

Såna kulturbärare kan vi inte få för många av, särskilt inte i dessa utmanande och utarmande (om än gryende) tider som vi lever i för dagen.

Men till slut orkade inte ens “Faksens” till synes outtröttliga kropp längre. Tänderna var inte med honom och vikten var inte vad som krävdes för att klara ”ännu en lång och kall vinter”.

Nu ska det hållas minnesceremonier, skrivas minnesord och fällas tårar om en ikon vars minne jag hoppas aldrig bleknar.

Då känns det också rätt i hjärtat att vi bjuder dig – och alla andra – på berättelserna om en sagohäst som tog världen med häpnad i över ett decennium. Därför öppnar Travronden nu upp våra (annars låsta) artiklar om Järvsöfaks en tid för ni ska kunna läsa och dela vad vi skriver om den oförglömgliga sagohjälten efter hans bortgång.

Det är en sorgens dag, men också en minnenas och hyllningarnas dag. Tack för att du är med och delar travsporten tillsammans med oss!

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.