Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"När Schützer avgick efter Travrondens publicering"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det var i förra veckan som Travronden som första tidning berättade om Daniel Schützer och en behandling som han utfört i egenskap av veterinär och hästägare. Metoden han använde var bränning för en gaffelbandsskada på hästen Bobbery.

Daniel Schützer, som suttit i Svensk Travsports styrelse sedan 2015, valde att lägga upp bilder på resultatet på sina sociala plattformar. Något som väckte starka reaktioner i travkretsar. Flera ledande personer inom travsporten valde i Travronden att ta avstånd från behandlingen. En av dem var ST:s ordförande, Marjaana Alaviuhkola. Peter Kallings, som är ordförande i European Horserace Scientfic Liasion Committee, gick så långt i ord att han kallade det för ”rent och skärt djurplågeri”.

Kort efter Travrondens publicering valde Daniel Schützer att avgå från sitt styrelseuppdrag med hänvisning till ”förtroendebrist”. Han har därefter anmälts till länsstyrelsen och ärendet ska, enligt uppgift, lämnats vidare till polis.

Själv har Daniel Schützer valt att försvara metoden, som anses tveksam, och i samband med en intervju med Travronden sa han:

– Rent generellt, när det ser ut som det gjorde på Bobbery, tycker jag att det är en bra metod att använda sig av.

Flera nyhetsmedier har efter Travrondens publicering valt att skriva om det. Så här skriver SVT. Och så här skriver Värmlands FolkbladSulkysport rapporterar på detta viset. Och Hippson skrev också om nyheten.

Denna veckan handlar Travrondens ledare om det kontroversiella och omdiskuterade ämnet. Texten är skriven av Dennis Engelbo, som de senaste åren granskat den svenska travsporten och gjort flera uppmärksammade och uppseendeväckande avslöjanden.

”Det är olämpligt att döma veterinärer, tränare eller ägare som medverkade till att utföra den här metoden på 70- och 80-talet. Det var en helt annan tid, med en helt annan samhällsbild. Vad man måste förstå är att det är fundamentalt viktigt att vi har samhällets acceptans för att bedriva vår fantastiska och alldeles underbara sport. Vi måste ha samhällets acceptans för att vi ska kunna utvecklas och för att sporten ska kunna vara en självklarhet. Ingenting är heligt, framför allt inte en sport där djur är inblandade och det oavsett hur bra majoriteten av travhästarna har det.”

På Travronden brinner vi för hästvälfärden och djurens välmående. Det har varit en central linje för redaktionens arbete under många år och vi har ingen avsikt att vika från den framöver heller. För trovärdigheten hos en ofta ansatt och utsatt sport är det viktigt att upprätthålla en mycket god och sund djurhållning, särskilt utåt, mot samhället i övrigt. Den svenska travsporten har en uttalad ambition om att vara världsledande, vilket är fantastiskt, och våra journalister granskar också sporten utifrån det högtflygande perspektivet.

***

För dig som vill tipsa Travronden om vad vi ska granska och berätta om är redaktionen@travronden.se alltid öppen. Vill du vara anonym kan du vara det i vår tipstjänst.

***

Som ansvarig utgivare har jag haft diskussioner med redaktionen om huruvida nyheten borde publiceras med namn och bild. Ofta finns det argument både för och emot. Någon handbok med handfasta rekommendationer finns inte för denna typen av utgivarbeslut, utan till syvende och sist är det upp till varje ansvarig utgivare att väga samman allmänintresset mot publicitetsskadan och komma fram till ett gott och försvarligt beslut. Skulle det – i efterklokhetens sken – visa sig vara en förhastad eller ogenomtänkt väg finns alltid Pressens opinionsnämnd, dit vem som helst kan anmäla publiceringsbesluten för prövning (red. anm. Travronden har aldrig blivit fällda hos PON).

I detta fallet anser jag att finns några stark(are) skäl till namngivning. Daniel Schützer är en välkänd travprofil och legitimerad veterinär som dessutom – vid tillfället – var styrelseledamot i Svensk Travsport. Som sådan är han att anse som en offentlig person och med det kommer också ett extra stort ansvar för sina (be)handlingar. Schützer var också väl medveten om att metoden ä-r tvivelaktig, men valde ändå att genomföra den och publicera bilderna på sociala plattformar, vilket ledde till en uttryckt avståndstagande från ST:s ordförande (och dagen efter till att han självmant avgick från styrelseuppdraget). Till sammanhanget hör också att ”bränning” är en brännhet fråga som klyvt travsporten i många år. Det finns de som anser att metoden är försvarlig och de som anser att den är oförsvarlig. Något tydligt rätt och fel finns egentligen inte att tillgå i reglementet. Genom att publicera storyn, där berörda personer fick komma till tals och ge sin åsikt och version av behandlingen, och samtidigt sätta namn på den bidrar Travronden – som vanligtvis är restriktiva med just namnpubliceringar – till att lyfta en viktig fråga om hästarnas bästa i debatten, vilket förhoppningsvis kan leda till bättre regelverk, tydligare riktlinjer samt i det långa loppet mer välmående hästar. Utifrån det ansåg jag både publicering och namngivning vara rimlig och relevant för Travrondens läsare att ta del av. Om du är av annan åsikt är du välkommen att mejla mig på joakim.svensson@travronden.se.

Du kan läsa Travrondens nyhetsarbete här, här, här och här.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS